Најновије

АМЕРИ ХРЛЕ У БАНКРОТ: Републиканци и демократе поново у клинчу - кривицу свалили на Трампа (ВИДЕО)

План који разматрају председавајућа Представничког дома, Ненси Пелоси и лидер већине у Сенату, Чак Шумер, укључује обуставу горње границе дуга након средњорочних избора 2022. у предлогу закона којим би се Влада могла да се финансира до почетка децембра, рекли су извори.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

Очекује се да ће се лидери америчких демократа изазову републиканце да блокирају увођење лимита за финансирање владе САД, што би изазвало двоструку фискалну кризу немогућности плаћања државног дуга и затварање савезне владе.

Демократе ће покушати да тада изазову републиканце да филибстером (непрекидни држањем говорице у Конгресу) блокирају меру заустављања финансирања и спрече је да добије 60 гласова потребних за усвајање у Сенату - што би могло довести до престанка рада Владе 1. октобра.

САД су скоро увек избегавале подразумеване вредности, а извори су рекли да и овом приликом очекују неко решење, чак и ако се преговори, као и протеклих година, наставе до пред сам крај рока.

Међутим, економисти кажу да би неуспех у повећању или суспендовању лимита дуга када је везан за зауставну меру финансирања био посебно катастрофалан јер САД не би могле да сервисирају своје дужничке обавезе усред потенцијално нефункционалне савезне владе.

Решавање ћорсокака - који под демократским председником обично постаје политички фудбал пошто републиканци критикују њихову потрошњу - сада захтева од једне странке да попусти.

Стратегија повезивања потенцијално катастрофалних изгледа да САД не испуне дуг у износу од 28 милијарди долара са гашењем владе могла би довести републиканце у тешку позицију након њиховог поновног одбијања да повећају лимит дуга на двостраначки начин.

Такође наглашава степен дисфункције Конгреса, јер републиканци одбијају да подрже мере од закона о бирачким правима до формирање комисије у стилу 11. септембра која ће истражити смртоносни напад на Капитол 6. јануара.

Обрачун високих улога око горње границе дуга убрзава се након што је министарка финансија, Џанет Јелен, недавно рекла да би САД могле да дођу до неизвршења обавеза средином октобра и да нанесу "непоправљиву штету" економији ако Конгрес не предузме ништа.

У писму упућеном Пелоси, Јелен је рекла да ће се ванредне мере које је Министарство финансија примењивало за привремено финансирање владе након што је дуг државе достигао законску границу 1. августа бити исцрпљене следећег месеца.

"Када се све расположиве мере и готовина на располагању у потпуности исцрпе, Сједињене Америчке Државе не би могле испунити своје обавезе по први пут у нашој историји", написао је Јелен.

Тај крах могао би утицати на кредитни рејтинг САД -а, што повећава спектар повећаних трезорских камата, што би могло коштати владе милијарде и довести до већих трошкова задуживања америчких предузећа, будући да су њихове стопе упоређене са трезорским стопама.

Демократе су месецима инсистирале да им се републиканци придруже у предузимању мера у вези с ограничењем дуга, тврдећи да је национални дуг углавном због републиканаца током Трqмпове администрације порастао за отприлике 8 милијарди долара.

Пелоси је на недавној конференцији за новинаре додао да је потреба за обуставом горње границе дуга делом проистекла из смањења републичких пореза богатима. "Плаћамо кредитну картицу, Трампову кредитну картицу", рекла је Пелоси.

Али републикански лидер у Сенату, Мич Меконел, остао је упоран да републиканци неће подржати демократе у повећању горње границе дуга као део самосталног закона, и да би га уместо тога требало укључити у велики инфраструктурни пакет који се може пренети на странку- линијско гласање.

"Да будемо јасни", рекао је Меконел у твиту у среду. „С демократским предсједником, Демократским домом и Демократским сенатом, демократе имају све потребне алате за повећање лимита дуга. То је њихова искључива одговорност", преноси Гардјиан.

И Пелоси и Шумер су такође приметили да су се демократе придружиле републиканцима како би се носиле са лимитом дуга када је Трамп био председник и верују да би републиканци сада требали да узврате услугу-уместо да остављају рањиве демократе отвореним за напад на огласе ако се подигне горња граница за страначко гласање.

Наглашавајући то, Пелоси је рекао да демократе неће укључити одредбу о повећању горње границе дуга у резолуцију буџета од 3,5 милиона долара за Бајденову инфраструктурну агенду коју намеравају да усвоје са процесом помирења, како би избегли филибустер.

Уместо тога, врхунске демократе напредују са планом да се дода додатни језик у меру заустављања финансирања која би држала финансирање владе до 3. децембра или 10. децембра, рекли су извори, и надају се да ц́е убедити 10 републиканаца из Сената да подрже закон.

Укључивање ограничења дуга у зауставну меру није коначно, упозорили су извори, а дискусије ће се наставити по повратку Дома са летње паузе. На пример, и даље се може додати у предлог закона о помоћи у случају катастрофе или се позабавити самосталним рачуном.

Део забринутости за врхунске демократе је то што је пут до 60 гласова у Сенату је значајно сужен прошлог месеца након што је већина републиканске конференције у Сенату потписала писмо којим се обећава да ће блокирати сваки предлог закона којим се покушава повец́ати горња граница дуга.

Само четворица републиканаца у Сенату - председник одбора за издвајања за Сенат, Ричард Шелби, Лиса Мурковски, Сусан Колинс и Џон Кенеди - одбили су да потпишу писмо, што је далеко далеко од прага потребног да се победи очекивани филибустер.

Американци ангажовали припаднике СС да чувају нацисте!? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА