Најновије

ТЕРОР УКРАЈИНСКЕ СЛУЖБЕ У НИКОЛАЈЕВУ: Отпочела хапшења руских присталица, упадају у станове, плене имовину

После промене на врху Украјинске службе безбедности, почела је чистка у њеним редовима али и нови талас хапшења Руса и русофила које Кијев сумњичи за контакте са грађанима Русије.

Украјинска војска. (Фото: ria.ru)

Председник Владимир Зеленски је сменио свог друга из детињства и студентских дана Ивана Баканова са дужности руководиоца Украјинске службе безбедности због тога што није спречио да један број официра ради у корист Русије. А сада је сумњичавост нових руководилаца у старе, направила раскол у тој служби.

Нови шеф Украјинске службе безбедности Василиј Маљук ухапсио је бившег заменика руководиоца Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Вјачеслава Ониска који је постао сумњив зато што је више војно образовање стекао у академији "Фрунзе" у Москви. А 5. августа је после хапшења убијен свештеник православне цркве Сергеј Тарасов који је био познат по проруским ставовима.

Учестале су посете становима сумњивих грађана којима после претреса прете затворима и оптужбама за издају домовине. Одузимају им се мобилни телефони и анализира се колико су пута и са киме разговарали у Русији. Вирус шпијуноманије шири се у складу са погоршањем ситуације на фронту.

Градске власти лучког града Николајева минулог викенда су увеле полицијски час како би могли да у три дана праве контроле по становима. Губернатор Николајевске области Виталиј Ким је обећао сваком по сто долара ко пријави човека који симпатизира Русе и има контакт са њима.

Председница Николајевског обласног савета Ана Замазајева је рекла да је циљ полицијског часа био да се пронађу колаборационисти и сепаратисти. Замазајева тврди да ће проверити све станове и све становнике Николајева, града који је до рата имао око 500.000 становника.

- Особе које буду сумњива да сарађују са Русима биће ухапшене. За њих је боље да буду у затвору, јер грађани Николајева могу да их линчују - казала је Замазајева.

Али без обзира на овајве изјаве, полиција је после свих претреса станова у Николајеву ухапсила само пет људи који су одраније били на потерницама. Тако је постало јасно да су антируску атмосферу правиле власти и Украјинска служба безбедности која је оптужила Русе да они одају положаје непријатељу који високопрецизним ракатема погађа украјинске војне положаје.

Страх од хапшења грађана који су по националности Руси изазвао је бег на територије које су под контролом руске војске. И у Одеси се осећа паника међу официрима Украјинске службе безбедности. Њих мучи питање одакле руска војска сазнаје где се налазе ПВО системи и артиљеријска оружја. Недавно су украјинске јединице поставиле ПВО системе на крову Музичког театра у Одеси и то су Руси врло брзо сазнали.

Руски политиколози сматрају да је Украјинска служба безбедности под потпуном контролом британске МИ-6, као и америчких служби које Кијеву дају не само информације него и оперативне задатке. Зеленског је посебно разљутило то што су архиве Украјинске службе безбедности у Херсонској и Запорошкој области доспеле у руке Руса. Осим тога, један број бивших украјинских официра безбедности наставио је да ради за Русе.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА