Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНЦЕ Ова земља им ипак неће испоручити С-300

Грчка неће слати ракетене системе С-300 руске производње у Украјину, изјавио је премијер Грчке Киријакос Мицотакис и осврнуо се на санкције против Русије које су им се вратиле као бумеранг

С-300. (Фото: mil.ru)

Грчка не планира да Украјини испоручи системе С-300 руске производње, јер су они потребни Грчкој за њену одбрану, изјавио је премијер Грчке Киријакос Мицотакис, преноси грчка телевизија ЕРТ-1.

„Договорили смо се да им пошаљемо један број старих грчких пешадијских возила, под условом да се убрзо замене модернијим немачким оклопним возилима. Преговори су и даље у току, не могу ништа више да додам“, рекао је Мицотакис.

Начелник Генералштаба националне одбране Грчке генерал Константин Флорос је у марту изјавио да Грчка не разматра питање предаје Украјини система С-300 руске производње, јер ц́е то ослабити одбрамбену способност земље.

Министарство одбране Грчке је 31. маја потврдило да ц́е Грчка послати Украјини оклопна возила БМП-1 из бивше Немачке Демократске Републике за замену за оклопна возила „Мардер“ из Немачке.

Санкције против Русије нам се врац́ају као бумеранг

Европске земље су осетиле негативне последице антируских санкција на своју економију, али немају намеру да мењају своју стратегију, изјавио је грчки премијер и додао да се антирске санкције врац́ају као бумеранг и утичу на економију европских земаља.

„Од првог тренутка када смо увели санкције Русији, које су изузетно широког спектра, рекао бих и да су то најозбиљније санкције које смо икада применили, знали смо да у исто време и своја друштва подвргавамо том сложеном процесу. Међутим, упозорили смо да је то цена нашег избора“, рекао је Мицотакис.

Према његовим речима, сви су схватили да Русија може да користи гас као оружје и зато су тврдили да је неоподно да се Европа што пре ослободи зависности од руског гаса и додао да не види могуц́ност да се таква стратегија промени.

После почетка руске специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара Запад је појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до раста цена електричне енергије, горива и хране у Европи и САД.

Председник Русије Владимир Путин је истакао да политика обуздавања и слабљења Русије представља дугорочну стратегију Запада, а да су санкције нанеле озбиљан ударац целокупној светској економији.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА