Најновије

ФИФА И УЕФА ПРЕТЕ ПОСЛЕДИЦАМА: Зашто ФСС данас није добио председника?

Фудбалски савез Србије данас није добио новог председника, како је било планирано, пошто Изборна скупштина у Старој Пазови није одржана због недостатка кворума.

Илустрација: ФСС

На ову вест одмах су реаговали представници Европске фудбалске уније (УЕФА) и Међународне фудбалске федерације (ФИФА), који су били присутни у Пазови и који су најавили могуће последице по ФСС не буде ли седница Изборне скупштине одржана ни сутра за када је заказан нови покушај.

Седница је данас одложена за 24 сата због недовољног броја присутних делегата. Било их је нешто више од 30, иако је за кворум потребно њих 43, пошто Скупштина броји 85 чланова.

Према последњим информацијама које има Танјуг, на седницу нису дошли делегати из Источне Србије и већи део делегата који представљају Западну Србију.

Једини кандидат за новог првог човека Савеза је актуелни потпредседник ФСС Ненад Бјековић, који је требало да на тој функцији наследи Славишу Кокезу, који је поднео оставку у марту 2021. године.

Шта се све догодило од тада?

Скупштина ФСС је у новембру прошле године једногласно усвојила нови Статут, а Извршни одбор је тек 15. јула ове године, после више одлагања, расписао изборе на свим нивоима.

„Избори ће трајати од 1. августа до 31. октобра, док ће одређени изборни процеси почети већ 18. јула”, саопштено је тада из ФСС.

Потом се легендарни фудбалер и дугогодишњи бивши функционер Партзизана Ненад Бјековић једини кандидовао за председника Савеза. Његов избор је, међутим, оспорила Црвена звезда.

„Црвено-бели” су пре 10 дана затражили од ФСС-а да размисли о одлагању избора до јануара наредне године, јер како они наводе, сада није време томе када се репрезентација припрема за Светско првенство.

„Имајући у виду наступајуће СП за које је нашој репрезентацији потребна пуна подршка и мир, а с обзиром да не може да се постигне консензус релевантних фактора око избора председника, ФК Црвена звезда предлаже одлагање изборне седнице Скупштине ФСС за период од 90 дана. Сматрамо да садашње руководство ФСС треба да заврши тренутни циклус и да предводи репрезентацију наше земље на наредном СП. Зато предлажемо да се наша репрезентација у миру припрема за СП предвојена актуелним руководством, а да се изборна Скупштина одржи после Мундијала”, саопштила је тада Црвена звезда.

Међутим, ФСС је одговорио „црвено-белима” да не постоји могућност за одлагање избора.

„Потпуно је нејасно због чега сте такав захтев поднели на самом завршетку изборног процеса. Протекло је пуних 50 дана од заказивања седнице, више од три месеца како су расписани избори и готово годину дана од датума усвајања новог Статута ФСС. Када се узме све претходно наведено у обзир, сами аргументи за одлагање седнице Скупштине ФС С су потпуно правно, логички и фактички неутемељени. Од ФСС се захтева нешто што правно није могуће”, саопштио је Савез и додао:

„Напомињемо да би било какво даље одлагање одржавања седнице Скупштине ФСС проузроковало реакцију УЕФА која би у ФСС увела тзв. принудне мере кроз постављање Комисије за нормализацију односа”.

Навијачи Црвене звезде су потом на свим утакмицама у домаћем првенству скандирали против Бјековића тврдећи да он не заслужује да буде први човек Савеза, пошто долази из Партизана. Навијачи „црвено-белих” најавили су и протесте уколико легенда Партизана постане први човек Савеза.

„Уколико Бјековић буде изабран за председника ФСС, ми ћемо од 6. новембра и утакмице против Младости из Лучана да кренемо у протесте. За почетак једном великом протестном шетњом.... Након тога, идемо даље у борбу до краја и док не видимо леђа злотвору српског фудбала Ненаду Бјековићу! Нећемо новог Толета”, наведено је у саопштењу навијача Црвене звезде, који су алудирали на некадашњег дугогодишњег председника ФСС Томислава Караџића, преноси Танјуг.

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић изјавио је јутрос за Танјуг да је избор Бјековића за председника ФСС циркус.

„Проблем је што је злопутребљена тема око репрезентације и датум гурнут на ружан начин, 15 дана пред СП у Катару. Нико не жели да ремети мир. Злоупотребом је послата порука да ако се било ко кандидује тај руши репрезентацију. Звезда као одговоран и највећи клуб, која води рачуна и о интересима српског фудбала, не жели да даје свог кандидата и улети у 'минско поље', које су нам на покварен и неспортски начин поставили. Глас Црвене звезде је глас народа. Не желимо да дамо легитимитет новоизабраном руководству ФСС. Ради се о Ненаду Бјековићу, једном од највећих имена у историји Партизана, можда и највећем. Био је играч, капитен, тренер, директор и цео живот је провео ту. Просто је обојен црно-белим и никада није крио анимозитет који осећа према Звезди”, рекао је, између осталог, Терзић.

Поред Бјековића, у новом руководству Савеза требало је да се нађу и четворица потпредседника, и то Бранислав Недимовић, Александар Михаиловић, Бранко Милутиновић и Горан Карић. У новом Извршном одбору ФСС требало је да седе Марко Здравковић, Зоран Игњатовић, Небојша Живановић, Драгослав Самарџић, Љубиша Тумбаковић, Дејан Делевић и још неколико људи из света фудбала и бизниса.

Нова седница Изборне скупштине ФСС биће одржана сутра у 14 сати у Старој Пазови.

Како сазнајемо, најреалнија опција је да сутра буде кворума, али да избор новог председника Савеза буде одложен.

У случају да не буде постигнут неки компромисни договор, како је најављено из УЕФА и ФИФА, нашем Савезу прете последице и то само три недеље уочи почетка Светског првенства у Катару.

„Ми смо заједнички са ФС Србије прошли ревизију Статута због одржавања избора на свим нивоима. Савезу је сада потребна стабилност јер нам се ближи СП. Ми ћемо остати у Србији да сутра испратимо да ли ће скупштина и бити одржана. Ако не буде одржана, мораћемо да поднесемо извештај у седиште наше организације и после тога ће се знати које ће мере УЕФА предузети”, запретио је представник УЕФА-е Лука Никола.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА