Најновије

РАСПЛАМСАВАЊЕ СУКОБА У УКРАЈИНИ: Основни циљ америчке војне индустрије

Амерички произвођачи оружја лобирали су за почетак сукоба с Русијом и распламсавање сукоба у Украјини, написао је аутор „Азија тајмса“ Леонард Гудман.

Фото: Принтскрин

„Амерички произвођачи оружја су најутицајније бизнис-групе, које одређују спољну политику САД. Испоручиоцима оружја као што је 'Рејтеон', потребне су зоне активног сукоба како би се оправдала очекивања Волстрита када је реч о профиту. Произвођачима војне технике потребни су непријатељски односи с великим државама као што су Русија и Кина како би оправдали продају носача авиона, атомских подморница, ловаца Ф-35 и нуклеарних бомби нове генерације“, наводи аналитичар.

Према његовом мишљењу, демократе су у дубокој обавези према спонзорима који финансирају њихову партију. Реч је о војним компанијама као што су „Рејтеон“, „Локид Мартин“, „Боинг“ и „Џенерал динамикс“. Испоручиоцима оружја нису важни разговори о „дипломатији или ризици од нуклеарног рата“.

„Краће речено, богаташи захтевају да њихове слуге на власти одлучно раде на томе да им обезбеде висок профит њиховог инвестиционог капитала“, наводи Гудман.

Аутор пише да су Американци приморани да без било каквих расправа купе од војних компанија оружје вредно милијарде долара за Украјину.

„Сукоб у Украјини је постао жила куцавица оружане индустрије. Раније се НАТО ширио на исток, према граници с Русијом, захтевајући да свака нова чланица Алијансе купује оружје које је компатибилно с америчким системима наоружања. Државни преврат у Украјини 2014. године, који су подржале САД, а током којег је свргнут председник Виктор Јанукович, отворио је врата за политику наоружавања те земље“, додао је новинар.

Гудман је навео примере конкретних представника естаблишмента који су, према његовом мишљењу, повезани с америчким војно-индустријским комплексом.

„Министар одбране САД Лојд Остин прешао је на ту дужност непосредно из управе 'Рејтона'. Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан је био виши научни сарадник Фонда Карнеги, који финансира војна индустрија“, наводи аутор.

У светлу руске специјалне операције у Украјини САД и њихови савезници у НАТО-у подржавају Кијев испорукама оружја, а цена тих програма је на десетине милијарди долара. Москва упозорава на то да испоруке западног наоружања само продужавају сукоб, а да је транспорт оружја легитимни циљ руске армије.

О пробијању треће линије украјинске одбране у ДНР прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА