Најновије

РУСИЈА И УКРАЈИНА МЕЊАЈУ РАТНУ ТАКТИКУ: Хладно време ће утицати на борбе

На промену тактике утицао је важан фактор

Руска војска. (Фото: mil.ru)

Подстакнута недавним успехом у поновном заузимању града Херсона на југу земље, Украјина је извршила нове контраофанзиву у источној провинцији Луганск чак и ако се приближава зима.

Међутим, борбе око села и путева изван градова Сватове и Кремине које држе Руси успориле су последњих недеља, а војни стручњаци кажу да су обе стране почеле да прилагођавају свој приступ лошијим временским приликама.

Обе стране тврде да су последњих дана заузеле територију, као и да су одбиле нападе, иако није било могуће независно проценити тврдње, пише "Њујорк Тајмс".

Директна борба је за сада завршена у украјинском селу Макијевка, а локални званичник је о размерама разарања рекао: "На улицама нема ниједне живе душе, а готово да нема преживеле куће. Чак ни кула мобилне телефоније није преживела".

Украјина је саопштила да је последњих дана поново заузела село близу линије фронта на северу Луганска, али Серхиј Гаидај, регионални војни гувернер, рекао је да су руске снаге наставиле са гранатирањем. Он је у апликацију за размену порука Телеграм поставио фотографије напуштених и оштећених кућа, као и тела неких руских војника који су погинули у бици за село.

- Даље украјинске офанзиве ће бити изазовније. Биће им потребно више времена и муниције. Акције ће бити скупље - рекао је Мајкл Кофман, директор истраживачког програма за студије Русије у истраживачкој групи ЦНА.

Украјина је последњих недеља извојевала низ победа на бојном пољу које су промениле замах у деветомесечном рату. У септембру је заузела велики део територије у Харкову на североистоку. Затим је ударила јужније, заузевши град Лиман у Доњецкој провинцији. Прошле недеље, њене снаге су тријумфално ушле у град Херсон на југу земље.

Војни експерти кажу да су те победе подигле морал и обезбедиле поуздану контраофанзивну стратегију и да ће Украјина настојати да одржи замах у провинцијама Луганск и Доњецк, регионима Донбаса. Осим тога, сада би могла да пребаци неке снаге и артиљерију са југа у своју кампању на истоку.

Чини се да руски команданти све више спроводе "одбрамбену стратегију", рекао је Кофман. Изгледа да је Москва побољшала своју способност да усклади своје ресурсе са својим војним циљем, а пример је релативно уредно повлачење руских снага са откривеног положаја на западној обали реке Дњепар у области Херсон.

Русија би могла имати користи од прилива новомобилисаних трупа и могла би да пребаци неке од снага које је повукла из Херсона у регион Донбаса. Британско министарство одбране навело је у петак да руске снаге копају нове системе ровова у близини реке Сиверски Доњец између Доњецке и Луганске области, сугеришући да се припремају "за случај даљих великих украјинских продора".

Једна област Донбаса где су руске снаге најочигледније у офанзиви је Бахмут, град око 60 километара јужно од борби у северној области Луганска. Тамо Москва врши офанзиву коју води Вагнер група, приватна руска војна сила, која има блиске везе са председником Владимиром Путином.

Русија, која сада контролише мање украјинске територије него првих недеља инвазије, полаже наде у то да ће да задржи линију фронта током зиме и да ће "Генерал Зима", стари надимак за сурово хладно време које је десетковало Наполеонове и Хитлерове снаге, можда још једном да помогне Москви.

Маневри у мразу

Уопштено говорећи, зимско време иде у прилог браниоцима у рату. Киша, снег и блато отежавају кретање великих возила, тенкова и тешке артиљерије — а освајачи су обично ти који више зависе од таквих кретања. Инвазионе руске снаге су то искусиле прошлог фебруара, са бројним извештајима о скупој опреми која је остала напуштена у блату и тенковима који су заглавили на путевима где су били лака мета за украјинске беспилотне летелице.

Сада се, међутим, замах рата променио и Украјинци су у суштини "у нападу", док се Руси увлаче у одбрану својих позиција. То је оно на шта су амерички генерали мислили када су предвидели да ће се темпо операција успорити у наредним месецима.

Франк-Стефан Гади, војни аналитичар на Међународном институту за стратешке студије, који се недавно вратио са истраживачког путовања у Украјину, рекао је "Гриду": "Већ смо видели успоравање офанзивних операција обе стране. Обе стране су исцрпљене. Међутим, линија фронта и даље остаје динамична јер обе стране покушавају да се учврсте на повољнијим тактичким позицијама за наредне зимске месеце".

Можда су исцрпљене, али украјинске снаге су дале мало назнака да намеравају да скину ногу са гаса. Гади је рекао да бисмо у зависности од временских услова и услова снабдевања могли да видимо офанзиву на град Мелитопољ који је окупирала Русија у наредним недељама или месецима.

Такође је вредно напоменути да се руска инвазија догодила пред крај зиме током злогласне "распућице", односно бљузгавице, у Украјини. У дубокој зими, замрзнуто тло би заправо могло да олакша маневрисање, све док има релативно мало снега.

И поред свих хваљених историјских успеха руске војске у борбама на хладноћи, извештаји указују да се њене новомобилисане трупе суочавају са недостатком основних ствари као што су чизме, вреће за спавање и шатори. Украјинска војска се у међувремену припремала за зиму, укључујући недавни пакет помоћи из Канаде који укључује зимску одећу у вредности од 15 милиона долара.

О припреми Немачке за рат прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА