Најновије

ЦИЉ - УНИШТЕЊЕ РУСИЈЕ! Формирана нова паравојна формација Туран, регрутују само искусне борце!

Милитанти пореклом из Киргистана и Азербејџана формирали су на територији Украјине националистички батаљон Туран. Циљ ове јединице је, како оцењује руски војни експерт Александар Жилин, да врбује представнике разних држава и уздрма међуетничке и међуверске односе у Русији.

Фото: ria.ru

На интернету се појавио видео-снимак на ком командант батаљона Туран, који се налази у саставу оружаних снага Украјине, изјављује да припадници те јединице планирају да „униште режим Путина и Кадирова“. На видео-снимку, милитанти овог батаљона, спојених прстију, демонстрирају такозвану вучју главу – симбол екстремно десничарског фашистичког покрета „Сиви вукови“(„Бозкурт“).

Не говоре о Украјини

У батаљону Туран, налази се око 350 људи, укључујући плаћенике казахстанског, киргиског, ујгурског порекла, као и имигранте из Азербејџана. Њихов командант је тридесеттрогодишњи Кудајбек улу Алмаз из Киргизије који је пре почетка специјалне војне операције радио као надничар и фризер.

У његовом батаљону Турану, према речима Жилина, налазе се русофобно настројени људи.

„На видео-снимку вођа батаљона уопште не говори о Украјини... Његов циљ је да поремети међуетничке и међуверске односе у руској држави. Заправо, он прижељкује да уништи Русију“, објашњава саговорник.

Ко финансира и опрема Туран

Према речима Жилина, није искључено да Туран финансирају стране специјалне службе, рецимо британска.

„Што се тиче финансирања, то ће радити исте структуре које су некада финансирале формирање терористичке организације Исламска држава. Пошто је Украјина постала полигон за тестирање оружја, припадници Турана на територији ове земље стичу борбено искуство користећи савремену врсту западног наоружања. После тога, они могу да се пребаце у било које место на свету. Постоји опасност да могу да се баве терористичким активностима и праве низ провокације“, констатује стручњак.

Слично мишљење дели и руски војни експерт Алексеј Леонков, који такође сматра да је велика вероватноћа да ову организацију финансирају тајне службе САД и Велике Британије.

„На територији Украјине ови милитанти су легализовани будући да се та земља налази под контролом украјинске хунте. Међутим, ниједан милитант неће радити ништа бесплатно. Они се боре и убијају људе за паре. Тако је увек било. Ипак сумњам да ће успети нешто посебно да остваре, али нема дилеме да ће у блиској будућности сви слични екстремисти бити ликвидирани“, наглашава.

Према писању руских медија, власти Киргизије наводе да је у децембру 2021.године садашњи командант овог батаљона отишао у Украјину и почео да ради као фризер. Почетком специјалне војне операције, Кудајбек се пријавио као добровољац и почео да служи у оружаним снагама Украјине.

Државни комитет за националну безбедност Киргизије саопштио је да су ставови овог грађанина њихове земље „у супротности са ставом званичних власти Киргизије”, подсећајући да се „Киргизија придржава неутралности у догађајима између Русије и Украјине”.

Против овог лица у Киргизији је тренутно покренута истрага по члану Кривичног законика који санкционише учешће држављанина те земље у оружаним сукобима или непријатељствима на територији стране државе или обука за извршење терористичког акта. За кршење овог члана закона запрећена је казна затвора од пет до осам година.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА