Најновије

СЛЕДИ ЗАВРТАЊЕ СЛАВИНЕ? Кијев губи подршку, Запад већ испразнио војна складишта

Запад је почео да осећа надолазеће последице помоћи пружене Кијеву, сигуран је колумниста "Гардијана" Сајмон Тисдал. Он истиче да у Европу долази „огромна хуманитарна и миграциона криза", од које се неће сакрити ниједна чланица ЕУ. Истовремено, од 30 земаља НАТО, 20 је већ исцрпило могућности за испоруку оружја Украјини, пише Њујорк Тајмс.

Фото: ria.ru

Тисдал је скренуо пажњу на то, да у многим европским престоницама људи излазе на улице због последица антируских санкција. Последице сукоба у Украјини већ погађају западне играче, а Кијев је у опасности да изгуби тако важну подршку партнера.

- Сада је тек новембар, а најгора зима за све тек долази - пише колумниста.

Према његовим речима, темпо испоруке оружја и кредита Украјини већ је почео да опада. Западни играчи су скоро испразнили своја војна складишта, а снабдевање модернијим дизајном је „ограничено проблемима у производњи".

Од 30 земаља НАТО-а, 20 је већ исцрпило могућности за испоруку оружја Украјини, пише Неw Yорк Тимес позивајући се на представника Северноатлантске алијансе.

- Мале земље су исцрпеле свој потенцијал, а 20 од 30 чланица НАТО-а су се значајно истрошиле - објаснио је извор.

Саговорник листа је прецизирао да је преосталих десет држава спремно да настави да пружа помоћ Кијеву.

- Посебно већи савезници. Говоримо о Француској, Немачкој, Италији и Холандији - наводи се у издању.

Истовремено, почетком новембра италијански министар одбране Гвидо Крозето рекао је да Рим не припрема нове испоруке наоружања за Украјину, али није искључио могућност да власти преиспитају приступ у оквиру НАТО споразума.

Због руске специјалне операције, западне земље настављају да испоручују оружје Кијеву. Москва је више пута изјављивала да снабдевање војном опремом само продужава сукоб, а транспорт наоружања постаје легитимна мета руских трупа. Како је истакао председнички секретар за штампу Дмитриј Песков, акције западних земаља ће имати само негативан ефекат.

Борба за овај град на истоку Украјине је најжешћа битка од почетка рата! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА