Најновије

ДАЧИЋ: Полако се губи смисао постојања ОЕБС

Полако се губи смисао постојања једне организације каква је ОЕБС, оценио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који у пољском граду Лођу учествује на 29. Министарском савету ОЕБС.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је поставио питање сврхе постојања таквих међународних форума, када на њему не учествују сви представници, алудирајући на то да је Пољска забранила долазак руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

"ОЕБС није исти без сви држава, од Ванкувера до Владивостока. Мислим да полако прелазимо границу сврхе постојања једне овакве организације, где нико никога не слуша и где ниједна одлука није обавезујућа, где на крају крајева никакве одлуке и не могу да буду донете, јер је за то потребан консензус. То је једна потпуна парализа рада међународних организација", истакао је Дачић.

Шеф дипломатије Србије је казао да је спреман да аплаудира када се са самиту буде говорило да су Крим и Доњецк део Украјине и истиче да Србија поштује територијални интегритет Украјине.

"Ја ћу рећи да је Косово Србија, али нисам сигуран да ћу добити исти аплауз. То довољно говори о двоструким стандардима", нагласио је Дачић.

Подсетио је да је бивша СФРЈ била земља оснивач ОЕБС и оценио да би говор, који је у Хелсинкију 1975. године одржао Јосип Броз Тито, и даље био актуелан.

"Главна порука је детант или попуштање. Или ће доћи до попуштања или ће доћи до светског сукоба. Ту нема никакве дилеме, највећа жртва ће бити грађани", казао је Дачић и додао да се Србија труди да не буде део тих сврставања и да "држава води рачуна о својим интересима“.

Извор: Танјуг/РТС/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА