Најновије

"КРИМ ЈЕ КЉУЧНА ТЕРИТОРИЈА": Бивши амерички генерал указује на главну препреку за победу Украјине

Генерал у пензији Бен Хоџис, Некадашњи командант америчких снага у Европи прогнозира када и како би Украјина могла да освоји Крим, али и шта их кочи

Руска војска. (Фото: mil.ru)

Некадашњи командант америчких снага у Европи, генерал у пензији Бен Хоџис предвидео је време деокупације украјинског полуострва

По његовом мишљењу, да би се ослободио Крим, није потребно бацати тенкове на Перекоп.

Током састанка у Атлантском савету у Вашингтону, Бен Хоџис је рекао да ће Крим бити ослобођен до краја следећег лета - до краја августа 2023. године, преноси РБЦ-Украјина. За то је, по његовом мишљењу, довољно да се редовно гранатирају правци његовог снабдевања - Керчки мост и копнени коридор кроз Мелитопољ.

Ослобођење Крима: Прогноза генерала Бена Хоџиса

- Када би Украјинци сада имали ракете дугог домета АТАЦМС, могли би да бомбардују сваки руски штаб, свако транспортно чвориште или складиште муниције на Криму, а то би полуострво учинило неподесним за присуство руских оружаних снага - нагласио је Хоџис.

Амерички генерал сматра да Украјинци још немају ово оружје у свом арсеналу, јер превише људи у администрацији председника САД сумња да Руси уопште могу бити приморани да напусте Крим.

- Негде у дубини срца верују да је то немогуће и да ће такав покушај довести до ескалације уз употребу атомске бомбе - објашњава стручњак.
Према Хоџису, Бела кућа треба да каже: Желимо да Украјина победи. И учинићемо све да Украјина победи.

- Да су то рекли, сви разговори о томе колико и какво оружје дати не би ни били предмет расправе - нагласио је генерал.

Међутим, према његовим речима, све док Русија контролише Крим, имајући тамо војне базе, полуострво ће остати платформа за отпочињање новог рата.

- Мислим да је Крим кључ победе. Ово је кључна територија. Ако не помогнемо Украјини да врати свој суверенитет на Криму, онда ћемо за неколико година загарантовано добити следећу фазу овог сукоба - каже Хоџис. Он је додао да је данас још сигурнији у своју прогнозу него пре месец дана.

Да ли је Русија спремна за офанзиву у фебруару? Хоџисово мишљење

Амерички генерал се пре неки дан није сложио са прогнозом врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је изјавио да Руска Федерација припрема око 200.000 нових војника за наставак офанзиве у фебруару.

Бен Хоџис је на Твитеру рекао да је мало вероватно да ће Русија моћи да покрене нову офанзиву у фебруару следеће године, пошто постоје сумње у њену способност да прикупи неопходне и добро обучене снаге за то.

- Сумњам да ће Русија за ово време успети да окупи снаге ове величине, барем не било каквог квалитета. Преувеличавање потенцијала за нове руске офанзиве ветар је у леђа онима који траже разлоге да не наставе да подржавају Украјину - написао је бивши командант америчких снага у Европи.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА