Најновије

"МРЖЊА ПРЕМА ПРАВОСЛАВЉУ ДОВЕЛА ДА СЕ ЗАПАД ОБРУШИ НА ЈУГОСЛАВИЈУ" Патријарх Кирил о сукобу цивилизација у Украјини

Сукоб у Украјини је последица дуготрајног цивилизацијског сукоба, изјавио је патријарх Московски и целе Русије Кирил

Патријарх Кирил. (Фото: ria.ru)

- Осврћући се на околности из којих је овај сукоб кренуо, можемо, између осталог, у њима уочити неоспорну верску димензију: ирационалну мржњу према народима који исповедају православље. А ако погледамо у прошлост, морамо поставити питање: да ли је та мржња и била разлог да се целокупна моћ западне војне машинерије обруши на Југославију 1999. године? Није ли то разлог што се економским и политичким уценама, уз помоћ такозваних обојених револуција, доследно забија клин између земаља чији су народи носиоци православља? - рекао је патријарх окупљеном свештенству своје епархије.

Манифестација ове мржње се, по његовим речима, види у прогону Украјинске православне цркве, подстицању раскола од стране државних органа Украјине, а касније и, нажалост, подржавање свега тога од стране појединих поглавара Помесних Цркава, који спроводе вољу међународних покровитеља.

- Руски мировни напори у циљу окончања рата (у Донбасу) доследно су саботирале и украјинске власти и западне земље, а даљи развој догађаја о томе јасно сведочи. Мировни преговори нису зауставили рат, напротив – једна страна у сукобу је цинично користила преговоре за гомилање снага и даљу ескалацију. Штавише, постало је очигледно да су они који су распламсали ватру грађанског сукоба у Украјини желели, а желе и данас, да је прошире на све земље руског света, на целокупну територију наше канонске Цркве – на Русију, Белорусију, балтичке земље, Молдавију, земље Кавказа и Средње Азије - рекао је патријарх.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА