Најновије

У РУСКОМ ОБРУЧУ 10.000 ВОЈНИКА Зеленски се посвађао са главнокомандујућим око повлачења

Руководство у Кијеву је одлучило да не повлачи војску из опкољеног Артјомовска, већ да га брани без обзира на велике губитке.

Фото: Јутјуб

Председник Украјине Владимир Зеленски је на јучерашњем састанку највишег војног и државног руководства поставио питање главном команданту Валерију Залужњем и команданту источног фронта Александру Сирском треба ли наставити одбрану Артјомовска. Оба генерала су се изјаснила за наставак одбране.

Из недавних изјава председника Зеленског, као и других тамошњих руководилаца, видело се да постоји двоумљење, па је у једном тренутку речено да тај град није толико важан да би за њега требало и даље много гинути.

А западни медији су писали да је у украјинском војном и државном врху дошло до свађе између Зеленског и генерала Залужњег око тога треба ли се повући из опкољеног града Бахмута, односно Артјомовска. О том спору пише и немачки "Билд". Наводно је Залужњи предлагао да се, још пре више недеља, повуку главне снаге из Артјомовска. Зашто је сада променио мишљење, може само да се нагађа.

Није спорно да у Артјомовску украјинска војска има велике губитке, али они који су за то да се град брани док не стигне ново западно оружје, сматрају да би повлачење олакшало Русима да касније освоје Краматорск и Славјанск. У руководству Доњецке народне републике говоре да је у Артјомовску опкољено око 10.000 украјинских војника, који могу да покушају да изађу из града преко њива и шумских стаза. Шеф Пентагона Лојд Остин јуче је изјавио да Артјомовск има више симболички значај него стратешки.

О наводној нетрпељивости Зеленског и Залужњег шире се приче доста дуго. После украјинских успеха прошле јесени, генералу Залужњем расла је популарност у народу. Али, Американци као главни ментори и финансијери украјинских власти су против смена на врху. Чак када је партија Зеленског намеравала да смени министра одбране због корупције у војном врху добили су нареду из Вашингтона да га не дирају. Тако "смењени" Алексеј Резњиков и даље обавља министарску дужност.

Иако имају велике губитке, власти у Кијеву и даље причају о плановима велике пролећне офанзиве. Резњиков поручује да би сваки Украјинац требало да има под креветом "калашњиков" како би могао да заштити земљу.

Заиста је тешко разумети како то у Кијеву намеравају да крену у офанзиву кад Зеленски говори да им мањка муниције и да немају довољно тенкова. Наводно, украјинска војска концентрише снаге око града Запорожја и тамо долазе војници који су прошли обуку на Западу. Већ је стигло 3.500 војника обучаваних у Британији. Такође се прича да се у рејон Дњепропетровска довозе тенкови и оклопна возила.
Али, један број тих војника обучених на Западу био је да брани Бахмут, односно Артјомовск, где су имали губитке у боју са руским јединицама професионалаца компаније "Вагнер".

Један број московских експерата каже да су приче о украјинској пролећној офанзиви пуста жеља јер ће планиране јединице морати да се пребаце да бране Крематорск и Славјанск.

Планирани украјински напад и прављење клина ка Бердјанску и Мелитопољу није реалан све док не стигну обећани немачки тенкови "леопард". Тек кад буду добро наоружани, Украјинци ће покушати да пробију руску одбрану и стигну до Азовског мора. Како пише "Њујорк тајмс", за ту офанзиву се сада у Немачкој у бази код Висбадена припремају украјински војници.

Минулог викенда руски министар одбране Сергеј Шојгу је обишао прве линије фронта, а са њим је била група генерала из Генералштаба која води ратне операције. Јуче је Министарство одбране саопштило да је руска војска применила на фронту у Украјини високопрецизно оружје нове генерације. Гађана су украјинска складишта и војна техника.

Губернатор Запорошке области Јевгениј Балицкиј данас ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином да се страним добровољцима додели руско држављанство.

Туча у Грузији

Посланици у грузијском парламенту сукобили су се док је парламентарни одбор расправљао о контроверзном закону који би регулисао "стране агенте". Критичари кажу да је направљен по узору на законодавство у суседној Русији. Председник одбора за правне послове ударио је лидера опозиционе партије Уједињени национални покрет, која се противи закону.

Тестирају украјинске пилоте

Долазак два украјинска пилота у америчку базу у Аризони изазвао је бројне коментаре. Они су дошли да их тестирају и виде колико им треба за обуку летења на америчким авионима Ф-16. Украјинци ће у Аризони провести две недеље. У Пентагону кажу да долазак Украјинаца не значи да ће Пентагон тамо послати авионе Ф-16, али украјински министар одбране Резњиков тврди да ће добити од САД авионе, и то неколико модела.

Бомба под колима Малофејефа

Федерална служба безбедности Русије спречила је покушај ликвидације познатог "руског православног олигарха" Константина Малофејева, власника информативне компаније "Цариград". Камера је снимила човека који је поставио експлозив под аутомобил Малофејева. На тај начин је раније била ликвидирана млада новинарка Дарија Дугина у Подмосковљу.

Руска обавештајна служба тврди да је покушај атентата организовала терористичка група "Руски добровољачки корпус", чији је лидер Денис Капустин минуле недеље учествовао у нападу на два села у Брјанској области на граници Русије и Украјине. Капустин већ дуже време борави у Украјини, где је под командом тамошњих служби. Малофејев је изјавио јуче да ће наставити са својом патриотском активношћу и да га не могу уплашити покушаји терориста да га ликвидира.

О стању у Бахмуту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА