Најновије

МОЖДА ПОСЛЕДЊА МОЛИТВА У КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКОЈ ЛАВРИ: Стигле хиљаде верника (ВИДЕО)

Неколико хиљада људи окупило се на богослужењу у Кијево-печерској лаври, коју је служио предстојатељ канонске Украјинске православне цркве, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, а снимак догађаја је објављен на Телеграм каналу УПЦ.

Кијево-Печерска лавра (Фото: УПЦ)

„Снажна молитва одјекује светим манастиром. Свет не живи у разговорима, него у молитвама. Молим вас, браћо и сестре, да се молите за братију како би убудуће могли да обављају своју службу овде и узносе своје молитве”, обратио се митрополит Онуфрије верницима.

Ова недељна служба можда ће бити последња у манастиру - власти су захтевале да монаси напусте манастир пре 29. марта. Како је саопштио Национално историјско-културно спомен подручје „Кијево-Печерска лавра“, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Као одговор на ово, митрополит Павел, игуман манастира, је у видео поруци Владимиру Зеленском рекао да монаси неће напустити Лавру, пошто су у једном тренутку добили понуду од Врховног савета и владе да се у њој населе, и то не од Министарства културе, већ преко уредбе кабинета министра о прекиду закупа које није било.

Митрополит Павел је такође позвао православне Украјинце да дођу у манастир на молебан, истакавши да је њихова дужност да заједно са свештенством штите светиње свим законским средствима.

Кијевски режим је у последњих годину дана организовао највећи талас прогона Украјинске православне цркве у новијој историји земље, највеће цркве у Украјини, за чије вернике себе сматрају милиони људи. Уз подршку власти, расколничка Православна црква Украјине врши харачке пљачке цркава, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, врше се претреси свештеника, епископа, цркава и манастира.

Патријарх московски и целе Русије Кирил назвао је прогон УПЦ исмевањем принципа људских права и слобода, а такође је позвао верске лидере и међународне личности да спрече затварање Кијево-Печерске лавре.

Кијевско-печерска лавра је основана у 11. веку, један је од главних центара руског православља и образовања. Ту су сахрањени остаци великих светаца, као и познатих историјских личности. Манастир је био затворен у совјетско време, али је 1988. обновљен: власти су цркви предале приземне структуре и удаљене пећине, а 1990. године оближње пећине. УНЕСКО је 1990. године додао Кијево-Печерску лавру на листу светске баштине.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА