Најновије

СВЕ О ПРОТЕСТУ У БЕОГРАДУ: Почиње у 18 часова ово је план

Пети по реду протест “Србија против насиља” биће одржан у суботу испред зграде Председништва Србије, где ће грађани формирати прстен. Организатори су позвали грађане да се окупе у 18 сати испред Народне скупштине, одакле ће кренути у мирну шетњу до Председништва. Уочи протеста опозиција је имала састанак са начелником београдске полиције Веселином Милићем, како би се гарантовала безбедност учесника, имају у виду различита сазнања да ће бити проковација од стране режима. На скупу ће говорити прослављени глумци Светлана Цеца Бојковић и Драган Бјелогрлић, а организатори су јасно поручили да ће зауставити све провокације које имају за циљ протесте представе као насилне.

Месец дана након незапамћене трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“, где је К.К. (14) убио осморо ђака и чувара, а једно дете преминуло од последица рањавања, део опозиције организује нови протест грађана „Србија против насиља“.

Овај термин изабран је управо јер ће у суботу бити месец дана од стравичног злочина, чиме грађани и део опозиције желе да искажу пијетет према невиним жртвама. О томе је за Н1 говорио и један од организатора протеста Мирослав Алексић, који је истакао да ће поред тога и у суботу бити лепше време. Скуп ће почети у 18 сати испред Народне скупштине, одакле ће окупљени кренути у мирну шетњу.

После Газеле и РТС, следи блокада Председништва

На конференцији за медије у среду, представници опозиције саопштили су да ће на наредном протесту бити формиран прстен око зграде Председништва. Након што су недељама блокирали Газелу и послали невероватно фотографије у свет, опозиција је претходне недеље формирала прстен око РТС.

Имајући у виду да се из недеље у недељу креира план протеста, организатори су ове недеље одлучили да овонедељна локација буде Председништво Србије.

Мирослав Алексић је објаснио да ће испред Скупштине бити постављена велика бина уз озвучење, одакле ће се обратити јавне личности које ће упутити поруку у име свих грађана и организатора. После уводних речи, окупљени ће кренути ка Председништву Србије.

„Тамо ћемо направити прстен и сви грађани који дођу на протест ће имати прилику да му оставе поруку(Александру Вучићу). Позивам све грађане да понесу цвеће које ћемо овог пута ставити испред зграде Председништва и да свако напише по једну поруку коју жели да остави председнику државе. Ми ћемо на пет или шест пунктова код Председништва поставити књиге утисака, у коју ће сваки грађани који дође на протест моћи да остави поруку с обзиром да је он позвао све нас да са њим разговарамо“, поручио је он.

Како ће изгледати план шетње

Након обраћања испред Скупштине Србије, окупљени грађани ће кренути у још једну мирну шетњу.

Шетња ће се кретати од Скупштине Србије, Булеваром краља Александра, па Београдском улицом до кружног тока Славија, па Улицом краља Милана до Теразија и одатле до трга Николе Пашића и Пионирског парка где ће демонстранти затворити круг око Председништва.

Протест ће трајати до 21 час.

Глумци постали највећи непријатељи режима, на протесту се обраћају Светлана Бојковић и Драган Бјелогрлић

Упоредо са покретањем највећих грађанских протеста од 5. октобра, власт је кренула у отворене нападе на глумце који су подржали протесте.

Међу првима који је отворено кренуо у прогон глумаца био је шеф Извршног одбора СНС Дарко Глишић, који им је послао поруку да „уколико им се не свиђа држава, могу да оду у другу“.

Председник Србије Александар Вучић говорио је да су глумци дволични јер нападају режим и власт, а добијају никад више новца, док је посланица СНС Наташа Јовановић била још директнија: назвала их је шљамом, на шта је опозиција бурно реаговала у Скупштини. Део глумаца, који је од старта подржао мирне протесте „Србија против насиља“ након оваквих изјава добио је ново погонско гориво да изађе у шетњу и одбрани професију и достојанство.

Глумци су прочитали проглас у Атељеу 212, где су навели да се „захуктава хајка која нема пандана у историји српског позоришта, филма и телевизије“.

Након отвореног напада на глумачку професију, представници ове гране уметности одлучили су да се њихов глас још више чује, па ће се на протесту „Србија против насиља“ обратити Светлана Цеца Бојковић и Драган Бјелогрлић. Осим њих, окупљенима ће се обратити водитељи Иван Ивановић и Зоран Кесић.

Глумица Светлана Цеца Бојковић рекла је за Нова.рс, поводом најаве да ће говорити на предстојећем протесту „Србија против насиља“, да актуелна власт у свом сталном подстицању раскола у народу покушава да подели и глумце, те да вређа све грађане који протестују тврдњом да су изманипулисани од стране опозиције.

„После ових трагедија и нашег мирног протеста због ког су оптуживали да смо лешинари и хијене, владајућа партија и даље изазива нас нормалне и поштене грађане Србије. Они, кад би водили рачуна, не би радили овако као што раде. Они и даље нас оптужују за поделе, нас оптужују за неки лажни елитизам, а они с друге стране раде ово што раде и праве све дубље поделе. Ја не знам да ли је у питању незнање, неинтелигенција или је све ово намерно и тенеденциозно. Чак се иде дотле да они хоће да поделе и глумце“, рекла је Бојковић за Нову уочи протеста.

Осим Бојковић, на протесту ће се обратити и Драган Бјелогрлић, који је раније упитао да ли се то глумцима припрема „Кристална ноћ“, која симболизује масовно страдање Јевреја.

“Нисам веровао да ће ме живот на било који начин повезати са особом каква је господин Бакарец. Међутим, Бакарец као посланик владајуће већине у Народној скупштини износи бројке (притом лежне) о приходима глумаца . Сећамо се да је погром на Јевреје у Немачкој је почео тако што су нацисти делили летке и објављивали у штампи колико Јевреји зарађују на ледјима немачког народа. Спрема ли се нова ‘Кристална ноћ’ за неке српске глумце ? Бакарец нам, ето, ‘даје слободу’ да наставимо да глумимо и каже да се ‘неће светити’. Ево нека мени лично ускрати слободу да глумим и нека ми се свети. Веома ме занима како ће то да изгледа”, истакао је Бјелогрлић.

Полиција тврди да гарантује безбедност, организатори повећавају број редара, власт спрема провокаторе

На састанку са начелником београдске полиције Веселином Милићем, организаторима протеста гарантована је безбедност на скупу. На том састанку поред Милића и представника управе полиције били су и посланица Славица Радовановић, те посланици Срђан Миливојевић и Мирослав Алексић.

Иако је полиција гарантовала сигурност окупљенима, организатори су одлучили да повећају број редара који обезбеђује скуп. До сада их било око 200, а према сазнањима Нове сада ће их бити сигурно 300.

„Без обзира што нисмо имали помоћ униформисаних припадника полиције, техничка и оперативна организација протеста је као што се могло видети у потпуности одговорила свим изазовима и провокацијама. За протест који је најављен за суботу већ имамо велики број пријављених редара, међутим редари се и даље пријављују. Грађани су испровоцирани најављеним доласком провокатора и масовно се пријављују да волонтирају као редари на најављеном протесту за суботу. Искрено нас радује што су грађани осетили тренутак кад треба да се укључе и у организацију техничких ствари протеста и заштите миран и достојанствен модел масовних протеста грађана“, казао је за Нову потпредседник Извршног одбора Демократске странке Дарко Симић.

Са друге стране, према сазнањима Нове, режим ће наставити покушаје да дискредитује мирне протесте. Наиме, како сазнајемо, на протесту у суботу режим планира да убаци провокаторе који ће покушати да изазову физичке инциденте са опозиционим представницима.

Како је речено нашем порталу, идеја је да се провокатори приближе неком од опозиционих представника и да се изазове најпре вербални, а потом и физички инцидент.

Након тога, тактика да се преко режимских медија оптуже опозициони политичари да подстичу насиље, да су и сами насилни и да протести уопште нису мирни како то „организатори желе наведу“.

Шеф посланичке групе СНС у Скупштини Миленко Јованов најавио је да ће организаторе скупа „Србија против насиља“ неки људи да јуре по улицама.

Насиље које сте пустили из боце се сада вама враћа као бумеранг. Вас јуре по улицама не нас. Ја не сумњам да би они јурили и нас, али сада вас терају са протеста. И сад ћете ви у петак да видите реакцију на то, што се ви данас намећете као лидер протеста. То ћете у петак да чујете одговор истог тог народа, који кажете да заступате. Немој само да прођезте као неки други”, рекао је Миленко Јованов на седници парламента у понедељак.

Напад на глумца Марка Јанкетића, срамотни говори посланика СНС и додатни крах система: Како је власт делила „позивнице“ на нови протест

Од претходне суботе, па до ове, за само седам дана власт је својим наративом и наступима њихових присталица упутила „позивнице“ грађанима на протест.

Уместо да преузму одговорност и спусте тензије у друштву, власт је наставила са старом тактиком таргетирања медија, дела јавности и свих грађана који протестују. Након епизоде са хијенама и лешинарима, кочница је минимално спуштена, али је онда уследило ново убрзање кроз прогон глумаца. Тако је познати глумац Никола Којо гостујучи на телевиији Нова рекао да је нападнут глумац Марко Јанкетић.

„Синоћ су на улици напали Марка Јанкетића, срећом вербално, успели су да их раздвоје, али та прозивка Бакареца је почела да делује“, рекао је Којо.

Подсетимо, народном посланику из редова СНС Небојши Бакарецу засметало је што неки глумци иду на протесте, па је српској јавности у Скупштини Србије изнео наводне хонораре, које неки од глумаца добијају за филмове и серије у којима је Телеком спонзор.

Осим тога, Бакарец је рекао да се опозиција противи акција одузимања оружја и да је наоружана до зуба.

Са друге стране, приликом скупштинске расправе, народна посланица СНС Наташа Јовановић поручила је делу глумаца да су шљам.

„Она (Мариника Тепић) каже: ‘то је заиста страшно, нападају се људи’ и говори о овом Који, Сергеју Трифуновићу, Јанкетићу, Бјелогрлићу, који су културно благо Србије. Па је л’ Ви заиста, госпођо, мислите, да је тај шљам културно благо Србије?“, упитала је Јовановић.

Прогон је настављен, а свој допринос дао је и шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов који је оптужио опозицију да припрема грађански рат.

„Шолакови медији, Нова С, Н1, Данас, новине Нова. Ви сваког дана подижете температуру толико, ваши твитераши, да ваше обезбеђење мора да објашњава вашим демонстрантима да не може да се све реши на улици и да се мора на изборе, а ви дођете у Скупштину и кажете – нема избора“, навео је он и додао:

„Ви смишљено изазивате бес код људи да би изазвали грађански рат и питате нас где ће нам душа? Не знам, али где ће душа оних који дечије гробове употребљавју за своје политичке циљеве по налогу странаца, могу само да замислим“, рекао је он.

Коначно, на протесту у суботу ће бити и представници просветних радника. Према речима једног од организатора протеста Мирослава Алексић, просветни радници су поручили да ће се придружити протесту.

Уочи скупа у суботу велику пажњу јавности привукла је и одлука Министарства просвете да се одједном прекине школска година 6. јуна. Оваквих позивница сваким даном је све веће, стога је могуће да ће их до 18 сати у суботу бити још неколико.

БЕРИЋ ПЛАКАО КАО КИША: Два минута која ломе срце (ВИДЕО)

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА