Најновије

Американци формирају нову "армију" у Сирији - примају и борце Исламске државе

Сједињене државе формирају тзв. „Војску слободне Сирије“ уз учешће бораца Исламске државе како би дестабилизовали ситуацију у „проруској Сирији" и довели на власт проамеричку владу.

„Сједињене Државе су већ oпробале тактику вођења прокси рата против Русије у Украјини и, генерално, то им се допало. Зато је сада одлучено да створе алтернативне или чак безалтернативне оружане снаге, које би чиниле терористичке групе забрањене у Русији, пре свега Исламска држава, као и друге терористичке организације које су спремне да се боре против Дамаска и против руске војске на територији Сирије“, каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.

Истовремено, додао је Кнутов, Американци имају прилику да смање свој војни контингент и да се боре туђим рукама на сличан начин као што то раде у Украјини.

“Стога се акције Вашингтона могу посматрати само као жеља САД да тај регион и Сирија остану жариште, али и као охрабрење међународном тероризму у циљу спровођења политике ‘завади па владај’", истакао је експерт.

Америчка борба за утицај на Блиском истоку

Кнутов наводи да је Вашингтон, пре свега, заинтересован за довођење проамеричке владе на власт у Сирији, што би требало да ојача позицију САД у региону.

Друго, својевремено је постојао план изградње гасовода преко Сирије до Европе, а многи су у то време, укључујући и Роберта Кенедија млађег, рођака бившег америчког председника Џона Кенедија, тврдили да су "прави узроци рата у Сирији одбијање Асада да пристане на гасовод од Катара до Европе, због чега су САД покренуле кампању блаћења Асада".

Према њиховом мишљењу, амерички рат против Башара ел Асада није почео мирним грађанским протестима током Арапског пролећа 2011. године, већ деценију раније када је Катар предложио изградњу 1.500 километара дугог и десет милијарди долара вредног гасовода кроз Саудијску Арабију, Јордан, Сирију и Турску.

ЦИА је, према извештајима које је тада објавио Викиликс, почела да финансира опозиционе групе у Сирији још 2009. године, односно недуго пошто је Асад одбио да подржи гасовод.

Кнутов сматра да ће Американци покушати да се врате том плану.

„Уз то, обнова проамеричке владе у Сирији ће повећати утицај Вашингтона на Блиском истоку. Данас државе које важе за верне савезнике САД, као што су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Јордан и многи други почињу постепено да се удаљавају од политике коју води Вашингтон, а то временом може довести и питања очувања америчке базе у региону и због тога Американци покушавају да створе савезника довођењем екстремистичких снага на власт у Сирији, које ће Вашингтон подржати и које ће бити против Русије и јачања њеног утицаја у региону, као и јачања утицаја Кине“, објашњава Кнутов.

Руска борба против међународног тероризма

Експерт истиче да „оно што ради Вашингтон у Сирији то исто чини у целом свету“.

„Данас се то, пре свега, тиче држава које се граниче са Русијом, a то је спровођење стратегије ‘aнакондe’. Али пошто је Сирија проруска земља, онда се на њу врше напади управо уз помоћ међународног тероризма“, додао је Кнутов.

На питање шта Москва може да уради у овој ситуацији Кнутов каже да би Русија требало да ојача коалицију против тероризма, односно да борби против тероризма прикључи земље Блиског истока, пре свега Саудијску Арабију, Кувајт и Јордан.

„То би, пре свега, требало да се односи на забрану присуства терориста на територији ових држава и забрану финансирања ових организација, a са политичке тачке гледишта требало би да ојача подршку Сирији, тим пре што је донета одлука да се она врати у Лигу арапских држава. Ово је, генерално, продор блокаде и то, наравно, нервира Вашингтон...“, каже експерт.

Сирија се после дуже од деценије овог месеца вратила у чланство Арапске лиге, што је велики дипломатски успех председника Башара ел Асада и политички ударац побуњеницима који још оперишу у провинцији Идлиб, али и САД које критикују повратак Сирије у Арапску лигу, наводећи да Дамаск не заслужује да буде враћен у ту организацију.

Кнутов, међутим, сматра да Москва, поред политичке, треба да појача и војну помоћ Сирији, као и деловање руских Ваздушно-космичких снага у тој земљи. Требало би, додао је стручњак, да руска Ратна авијација интензивира нападе на базе терористичких група.

„Зашто су Американци иницирали стварање такве војске? Зато да би уз помоћ својих ваздухопловних снага и копнених јединица, који нелегално заузимају део Сирије, могли да подржавају међународне терористе. Стога ће бити тешко водити војне операције без сукобљавања са САД, али надам се да су нас, протекле године већ научиле како да ствари не доводимо до директног војног сукоба са САД, али да истовремено бранимо своје позиције и интересе на територији Сиријске Арапске Републике“, закључио је експерт.

Рат за руднике злата - борба два генерала до уништења! (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји