Најновије

МЕСТО ГДЕ ЋЕ СЕ РУСИЈА И АМЕРИКА СУКОБИТИ: Ускоро долећу бомбардери

Јачање америчког присуства у Норвешкој имаће негативне последице по сам Осло, пише NRK.

Арктик (Фото: Pixabay)

Према речима profesora Академије оружаних снага Норвешке, потпуковника Турмуда Хејера, управо та држава може постати тачка судара две државе у случају погоршања у војним односима.

„Норвешка све више учествује у ривалству између велесила Русије и САД. Сходно томе, расте и ризик да ће, у случају сукоба или кризе, ако измакне контроли, Норвешка постати ратиште између САД и Русије“, рекао је Хејер.

Он је приметио да је последњих година Норвешка добила улогу стратешки важне територије у напредној одбрани Сједињених Држава на крајњем северу, јер се налази најближе „претњи од које се Америка највише плаши у кризној ситуацији, тј. нуклеарних снага Русије “.

Хејер верује да су САД посвећене обуздавању Русије. Норвешка ће у тренутној ситуацији, према његовом мишљењу, морати да уравнотежи обе силе.

„Норвешка и САД воде нови хладни рат са Русијом“, рекао је професор.

Раније су интернет портали писали да ће четири америчка бомбардера B-1B Lancer бити размештена у норвешкој војној бази у фебруару.

Међутим, није било званичне потврде ове информације, шеф службе комуникација норвешког ваздухопловства Стине Барклај Гослан уздржао се од коментара.

У јануару је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, током видеоконференције са норвешком колегеницом Ине Ериксен Серејде, рекао да је јачање војне активности Осла и унапређење НАТО инфраструктуре ка руским границама преплављено негативним последицама по Арктик. Такође је изразио наду у обнављање добросуседских односа две земље.

Шта Пентагон и НАСА планирају на Месецу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји