Најновије

ГДЕ ЋЕ ИЗБИТИ РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Војни експерт открио три тачке због којих може почети нови светски сукоб!

Руски војни експерт и пуковник у пензији Виктор Баранец рекао је да постоје три критичне географске тачке на којима у блиској будућности може доћи до рата Русије и САД, пише Риа Фан.

Руска војска (Фото: Mil.ru)

Према његовом мишљењу, ризик од рата нуклеарних сила је највећи на Црном Мору, у Донбасу и на Арктику. 

Тензије у Црном мору су повезане са америчким амбицијама у том региону, растућим војним присуством Вашингтона у Румунији и западном подршком украјинским оружаним снагама.

У Донбасу ризик од руско-америчког рата постоји због чињенице да Кијев претендује да поврати Крим, као и Доњецку и Луганску народну републику. Сједињене Државе већ годинама снабдевају украјинску војску новим оружјем. Ризик је додатно повећан због планова за стварање "малог НАТО пакта", који би обухватио све земље које формално не могу да се придруже северноатлантској алијанси.

Баранец истиче да ће рат почети ограниченим нападом на Русију са територије Украјине, Грузије или Молдавије. Као одговор биће нанети удари не само по нападачима, већ и по свим центрима моћи у којима је донета одлука о нападу.

Арктик може постати средиште сукоба због богатства ресурсима, као и стратешки важног Северног морског пута, истакао је Баранец. Америчка војска и морнарица тешко могу доминирати леденим беспућима, пре свега због близине и супериорности Русије, као и због чињенице да Вашингтон нема довољно ледоломаца. У тој области Американци ће се позивати на међународно право како би ограничили Русију.

- Почиње озбиљна борба за законска права експлоатације на Северном морском путу. Американци су већ јасно рекли да не хају за руске услове, и да намеравају да следе своја сопствена правила. Нисмо ми за џабе распоредили дивизије на Чукотки. А Вашингтон је већ послао читав ваздухопловни пук на Аљаску. Почело је да варничи - рекао је Баранец.

Раније је Јапан, стратешки важан савезник САД, неочекивано донео самосталну одлуку о коришћењу Северног морског пута. Јапански амбасадор у Русији Тоехиса Кодзуки је рекао да је за њих чак 40 одсто ефикасније да користе СМП у односу на традиционалне путне правце.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји