Најновије

НАСТАВЉЕНЕ КРВАВЕ БОРБЕ НА ГРАНИЦИ: Направљен пробој на планинском венцу, уништена два непријатељска кампа

Жестоке борбе измађу суданских и етиописких снага настављене су и јуче на граници две земље.

Судански тенкови на граници (Фото: Јутјуб)

Суданска војска уништала је два кампа војника Етиопије који су се налазили унутар Судана. Суданске трупе спроводе операцију у региону Салам Бир где Етијопија већ 26 година држи под контролом део територије Судана.

Војни извори потврдили су за суданске медије да губитка и људству и опреми има на обе стране. Суданска војска успела је да пробије линије одбране непријатеља у планинском венцу Абу Тајур.

Најкрвавије борбе су вођене код места Салам Бир за који Судан тврди да се налази 15 километара унутар њихове територије. Циљ Судана је да постави војску на границе које су између две земље договорене 1902. године.

Суданска Влада најављује да ће рупе у заштити границе земље бити затворене и да је Судан сада способан да у потпуности контролише целу територију своје земље. Грснични појас деценијама експлатишу прољопривредници из Етиопије уз подршку њихове војске.

Судан је успоставио преговоре са Етиопијом али упркос томе војна операција је настављена. До ексалације сукоба је дошло када су из заседе убијени судански генерал и неколико војника. Међутим, многи верују да је Судан искористио заузетост главнице војске Етиопије сукобима са побуњеницима на северу земље како би решио спорно питање границе.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube