Најновије

РУСКА РАКЕТА СЕЈЕ СТРАХ: Циркон извршава напад за седам минута и невидљив је за радаре

Руска ракета Циркон извршава напад у року од седам минута и остаје невидљива за радаре, под одређеним условима. То је недавно изјавио амерички аналитичар Петер Суциу.

Илустрација (Фото: РИА)

Петер Суциу је изузетно познато име у војној индустрији. Објавио је неколико војних књига, а његови чланци се и даље објављују у разним часописима и порталима. У свом најновијем чланку „Колику претњу представља руска суперсонична ракета Циркон?“ пише о способностима ове ракете.

Према речима аутора, руска суперсонична ракета може да погоди циљ на удаљености од 1000 км, за не више од седам минута.

Овај закључак писац доноси на основу говора руског председника Владимира Путина 2019. године. Путин је тада рекао новинарима да ракета развија брзину од 9 маха.

Други закључак који је аутор донео јесте да ова ракета остаје невидљива за радаре. Разлог лежи у стварању облака плазме након лансирања, који у потпуности покрива ракету.

Према речима Петера, овај облак може да апсорбује све радио фреквенције, чинећи ракету „невидљивом“. Тако нико, осим Руса, неће знати крајњи циљ ракете.

Међутим, аутор такође скреће пажњу на нуклеарну бојеву главу коју би носила суперсонична ракета. Спорови међу различитим војним стручњацима око величине бојеве главе и даље трају.

Неки сматрају да због домета од 1000 км бојева глава не би требало да тежи више од 300 килограма, са смањеним другим карактеристикама, попут путање и највише тачке лета ракете.  

Међутим, Петер Суциу тврди да величина бојеве главе у овом конкретном случају није толико важна. Своју тврдњу бранио је кинетичким ударом ракете, тј., при суперсоничним брзинама ракета може да нанесе озбиљну штету чак и без бојеве главе.

Суперсонична ракета Циркон представља најновији продукт руског развоја на овом пољу. Према званичним подацима, његов развој започео је пре 20 година, а прошле, 2020. године, Русија је спровела три теста.  Руско Министарство одбране их је оценило као успешне.

Циркон представља врхунац будуће руске одбрамбене линије, јер тренутно на свету не постоји противракетни систем који га може пресрести и уништити.

Његови циљеви могу бити копнени, али може нападати и бродове.  Ракету карактерише изузетна брзина и окретност. Способност пројектила да лети на различитим висинама и облаци плазме чине да ракета буде немогућа за праћење.

Према непотврђеним информацијама, руска морнарица може очекивати пуно наоружање суперсоничном ракетом Циркон око 2023. Ове информације потичу из званичног саопштења Москве у којем се наводи да ће серијска производња и испоруке почети 2022. године.

Непознате детаље Путинове божићне посете Асаду прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube