Најновије

РУСКИ "САРМАТ"ЈЕ СТРАТЕШКО ОРУЖЈЕ ВИСОКЕ БОРБЕНЕ СПРЕМНОСТИ Пентагон: Америци потребна средства за одвраћање

Хиперсонична ракете су нова иновација у свету ратовања.

Фото: ria.ru

Руска интерконтинентална балистичка ракета "сармат" је стратешко оружје високе борбене спремности, због чега су Америци потребна средства за одвраћање, изјавио је шеф Северноамеричке команде противваздушне одбране (НОРАД) генерал Глен ван Херк.

 -Русија је наставила да одржава велике војне вежбе и да тестира оружје које ће повећати претњу за Северну Америку када буде испоручено војсци. У априлу 2022. године Русија је тестирала огромну интерконтиненталну балистичку ракету "сармат" – стратешко оружје високе борбене спремности што указује на критичну важност да се САД обезбеде савременим и поузданим капацитетима у сфери стратешког обуздавања- рекао је генерал у Конгресу.

Он је истовремено подсетио да Русија тестира и нуклеарну подморнице "Белгород" која може бити наоружања нуклеарним торпедом "посејдон" предвиђеним за нападе на обалске циљеве са удаљености до хиљаду километара.

Ван Херк је истакао да и руске крстареће ракете ваздушног и морског базирања имају могућност да погоде Северну Америку. Такође је додао да је Русија у Украјини употребила нову хиперсоничну ракету.

 - Први пут смо видели да је Русија употребила хиперсоничну ракету класе "ваздух-земља" - рекао је генерал.

"Сармат" представља систем са тешком интерконтиненталном ракетом. Тежина једног пројектила прелази 200 тона. Домет паљбе је 18.000 километара. Ракета има кратак активни сегмент лета, што компликује процес њеног пресретања помоћу ПВО. Прва успешна тестирања ове ракете обављена су прошлог априла.

„Сармат“ ће заменити тешку стратешку ракету РС-20В „војвода“. Нови комплекс би требало први да добију војници ракетне јединице у Ужуру у Краснојарском крају, будући да та јединица има важан стратешки положај и неопходну инфраструктуру за базирање тешких ракета.

О плановима украјинске војске у Запорошкој области прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји