Најновије

СИТУАЦИЈА ГОРА НЕГО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Шокантно откриће на месту експлозије Северних токова

Саботажа на руским гасоводима Северни ток и Северни ток 2 догодила се на месту старе депоније хемијског оружја. Експлозије су подигле опасне токсине са дна, наводи међународни истраживачки часопис Nature.

Експлозија на Северном току (Фото: Министарство одбране Данске)

Након експлозија, контаминирано је 11 кубних километара морске воде. Анализа са лица места показала је да супстанце које су доспеле у воду могу да угрозе морски живот месец дана или више. Хемикалије су остављене на дну још од Другог светског рата, укључујући иперит и арсен.

Према прорачунима научника, укупно ослобађање као резултат експлозија на дубини од око 70 метара износило је 250 хиљада тона, док се талог подихао до дубине од 30 метара. Студије су такође показале да ће свака концентрација изнад 5,8 милиграма седимента по литру морске воде негативно утицати на фауну. Стручњаци сматрају да су једињења олова и трибутилкалаја, која се користе за заштиту трупа бродова, најотровнија у седиментима. Ове супстанце имају 75 одсто ефекта тровања.

Дана 27. септембра 2022. године пријављено је уништен руски гасовод Северни ток, који иде дном Балтичког мора до Немачке. Касније су немачки истражитељи признали да би иза саботаже могли да стоје представници неке од западних земаља.

О масовном јурипу на Бахмут прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube