Најновије

РУСИЈА ИСПИТУЈЕ НОВИ ТЕНК: У свету не постоји сличан овоме (ВИДЕО)

Лаки амфибијски тенк Спрут-СДМ1 успешно је прошао прву фазу државних испитивања у Црном мору, известила је прес служба Ростеха.

Спрут-СДМ1 (Фото: РИА Новости)

Тенк је показао високу пловност и показао способност транспорта великим десантним бродовима.

У оквиру друге фазе, која ће започети у блиској будућности, тенк ће морати да демонстрира рад 125-мм самоходног противтенковског топа 2С25 и ефикасност његове употребе у мирним условима, као и у узбурканом мору до трећег степена.

„Спрут-СДМ1“ није инфериорнији у ватреној снази од тенкова као што су Т-80, Т-90, а у погледу покретљивости на копну и води је на нивоу БМД-4М.

Ово возило је способно да решава сложене тактичке задатке: извиђање, рад у склопу рације или испред одреда, маневрисање одбране, форсирање водених препрека, амфибијске операције и контрола територије.

Бекхан Оздоев, индустријски директор кластера наоружања, муниције и специјалне хемије у компанији Ростех, објаснио је да је Спрут првенствено створен за ваздушно-десантне снаге, али да ће у будућности можда заинтересовати стране купце, укључујући Индију, Азију и Блиски Исток.

Поред тога, планирано је да се на јесен наставе климатска испитивања Спрута: раније је тенк доказао своју ефикасност на високим температурама. Сада мора да издржи рад у хладним условима. Он ће морати да пређе осам хиљада километара - пуни обим загарантоване километраже, што доказује поузданост и издржљивост система.

Ростех се подсетио да планирају да заврше читав циклус државних испитивања Спрута почетком 2022. године. На основу њихових резултата, пројектној документацији лаког амфибијског тенка додељиваће се словна ознака „О1“, што ће омогућити да започне серијска производња возила. Истовремено, „Спрут-СДМ1“ ће руска војска препоручити за усвајање.

„Спрут-СДМ1“ је борбено оклопно гусеничено амфибијско возило са системом артиљерије и ракетног наоружања калибра 125 мм. Може да врши маршеве на удаљености од 500 километара без пуњења горивом, да се превози десантним бродовима и војно-транспортним летелицама и да се падобраном заједно са посадом приземљи.

Како је израелска војска почела да пуца по својима, сазнбајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји