Најновије

РАТНА ОЛУЈА СТИЖЕ У СЕВЕРНУ СИРИЈУ: Пијуни заузимају позиције, Турска искористила Бајрам за договор са џихадистима

Мање од 24 сата након израелског напада на непознато место у близини сиријске провинције Алепо, детаљи почињу да се откривају.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР) са седиштем у Великој Британији известила је да су у нападима убијена петорица "проиранских бораца" лојалних Дамаску. Двојица су били Сиријци, док тројица нису.

Поред тога, СОХР тврди да су израелски ратни авиони Ф-16 уништили базу коју су користиле проиранске групе и оближње складиште оружја.

То је некако постигнуто само једном ракетом која је погодила свој циљ, јер су седам од осам пројектила лансираних на тло Сирије пресрели системи "Панцир-С" и "Бук-М2" сиријских ПВО снага.

Хаос изазван израелским нападом пружио је широку прилику такозваној "умереној опозицији" у оближњем Великом Идлибу да мотивише своје редове, па чак и организује напад на Сиријску арапску војску (САА).

Оперативна соба "Ал-Фатех ал-Мубин", највећа војна формација у северозападном сиријском региону Идлиб, ставила је своје милитанте у високу приправност. Два дана касније, у знак сећања на Бајрам, Абу Мохамад ал-Јулани, лидер ХТШ-а, посетио је стране џихадистичке хоџе и имаме.

Истовремено, турски министар унутрашњих послова Солејман Сојлу посетио је градове Азаз и Африн, које је Турска окупирала 2017. године, у знак сећања на празник.

Амер ал-Шеик Абу Убаида, лидер покрета Арар ал-Шам, фракције Ал-Каиде, посетио је своје војнике стациониране у близини првих линија фронта у Идлибу.

Коначно, "бригадни генерал" Фадлалах ал-Хаџи, командант Националног ослободилачког фронта (НЛФ) посетио је своје трупе. НЛФ је део Сиријске националне војске (СНА), милитантне фракције коју подржава Турска.

Више је него вероватно да је обележавање Бајрама изговор за координацију деловања свих фракција у Идлибу, као и турских оружаних снага.

Сасвим сигурно, 20. јула четворица терориста Туркестанске исламске партије (ТИП), повезане с Ал-Каидом, извршила су самоубилачки напад на положај САА у граду Мизаназ у западном Алепу. У нападу је убијено пет војника САА.

Недавно су милитанти Идлиба појачали своје нападе на САА и гранатирали неколико градова и села под контролом владе широм региона. Терористи Арар ал-Шама употребили су тешку артиљерију за напад на положаје САА у Калат Шалефу у северном делу Латакије.

Уместо да покуша да сачува прекид ватре и присили милитанте да се тога придржавају, Турска је гранатирала магистрални пут М4 северно од Раке, убивши једног цивила и ранивши још тројицу.

Олуја "врло вероватно" стиже у северну Сирију, а сви пијуни заузимају своја места док се Анкара припрема за отварање врата насиља.

Хути губе територију и људство. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји