Најновије

БИТКА ЗА ПАНАЏШИР: Шеф пакистанских шпијуна у Кабулу, почео општи устанак

Жестоке борбе око последњег упоришта побуњеника у Авганистану. Талибани тврде да напредују у Панџширу, побуњеници да чврсто држе положаје. Шеф пакистанске тајне службе, која има огроман утицај на талибане, стигао је у Кабул. Побуњеници прогласили "општи устанак".

Талибани (Фото: Јутјуб)

Шеф пакистанске тајне службе, ИСИ, генерал Фаиз Хамед стигао је у Кабул, свега неколико дана пошто су талибани покренули офанзиву на провинцију Панџшир, последње упориште побуњеника у тој земљи.

Американци, али и обавештајне службе других земаља, већ годинама тврде да ИСИ има огроман утицај на талибане, па се посета генерала Хамеда може сматрати првим знаком појачаног утицаја Пакистана на будућност суседне земље.

Талибани, који су у суботу још једном одложили формирање нове владе, воде жестоке борбе са побуњеницима у провинцији Панџшир, стотинак километара северно од Кабула, али за сада није могуће потврдити исход борби.

Извесно је, међутим, да су талибани пробили прве линије одбране Покрета отпора на чијем се челу налази Ахмад Масуд, син убијеног лидера Северне алијансе, који је постао симбол борбе против Совјета и, касније, талибана.

Агенције јављају да је сукобима, који су у петак избили на линији разграничења, убијено педесетак бораца на обе стране, као и да су талибани пресекли све линије комуникације, укључујући саобраћај, доставу хране и мобилну телефонију.

Талибани су, касно у петак, пуцали у ваздух у Кабулу, славећи наводни пад Панџшира, али је шенлучење током јутра престало јер су са прве линије фронта почеле да стижу опречне информације о развоју догађаја.

Талибански представници тврдили су да је Панџшир у њиховим рукама, али су накнадно ублажили описе успеха, наводећи да се жестоке борбе воде у неколико места у тој провинцији.

Када се изоставе хвалоспеви о сопственим успесима, сличан опис догађаја стиже и из редова побуњеника, који тврде да њихове снаге, жестоким отпором, успевају да успоре напредовање талибана.

"Никада нећемо одустати од борбе за Бога, слободу и правду", написао је Ахмад Масуд на Фејсбуку, дан пошто су га талибански медији оптужили да је побегао у суседни Таџикистан. Побуњеници су, истовремено, све потенцијалне следбенике позвали на свеопшти устанак против талибана.

Две стране су, уз посредовање бившег председника Хамида Карзаија, покушали да кризу реше преговорима, који су после неколико дана пропали због суштинских разлика у ставовима талибана и побуњеника.

Осим визије будућности Авганистана, односе талибана и Масудових бораца оптерећује и читав низ догађаја из прошлости, укључујући и ратне злочине које су починиле обе стране.

Уз Масуда, отпор талибанима предводи и некадашњи потпредседник Авганистана Амрулах Салех, који се у петак јавио са непознате локације обећавајући наставак отпора.

Како ствари стоје, талибани полако напредују кроз Панџшир, при чему им највећи проблем представљају противпешадијске мине постављене на прилазима висовима на којима се налазе положаји побуњеника.

Планински венац који се налази стотинак километара северно од Кабула, седиште је Покрета отпора, како су се назвале снаге на чијем се челу налазе син некадашњег лидера Северне алијансе Ахмада Шаха Масуда и неколицина бивших званичника авганистанске владе.

Ахмад Масуд, који се изненада нашао у центру пажње у Авганистану, затражио је помоћ Сједињених Америчких Држава и Запада, како би из Панџшира повео устанак против талибана. На његов апел Американци су се оглушили, преокупирани политичким импликацијама наврат-нанос организоване евакуације, у којој је страдало 13 маринаца.

На почетку, његове снаге бројале су око 2.500 бораца, али су у међувремену у Панџшир стигле колоне избеглица и известан број бивших војника, који не желе да прихвате власт талибана.

Унутрашњост Путиновог тајног хеликоптера погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји