Најновије

ИПАК ЈЕ ЖИВ? Лидер Ал-Каиде Ајман ал-Завахри се обратио свету (ВИДЕО)

У новом видеу који је објављен поводом 20. годишњице од терористичког напада на Куле близнакиње 11. септембра, појавио се и лидер Ал-Каиде Ајман ал-Завахри и то неколико месеци након непроверених информација о његовој смрти.

Ајман ал-Завахри (Фото: Јутјуб)

Обавештајна група СИТЕ која прати активности џихадиста на интернету, саопштила је да је видео објављен у суботу, преноси агенција АП.

На снимку се види Ал-Завахри, који каже да "Јерусалим никада неће бити претворен у јеврејски", те хвали нападе Ал Каиде, укључујући оне који су циљали руске трупе у Сирији у јануару.

Како наводи СИТЕ, Ал-Завахри је поменуо повлачење америчке војске из Авганистана након 20 година рата.

Његови коментари, међутим, не указују нужно да је у питању недавни снимак, јер је споразум о повлачењу трупа са талибанима потписан у фебруару 2020. године, наводи СИТЕ, те указује да се такође нигде не чује да Ал Хавахри помиње да су талибани прошлог месеца преузели Авганистан и главни град Кабул.

Гласине да је лидер ал Каиде умро појавиле су се крајем 2020. године и од тада до ове суботе није се појавио ниједан видео запис или доказ да је он жив.

Говор Ал-Завахрија налази се у видео запису у 61 минуту и 37 секунди, а видео је настао у продукцији Ас-Сахаб Медиа Фоундатион.

Египћанин Ал-Завахри постао је вођа Ал-Каиде након убиства Осаме бин Ладена 2011. године.

Екслузивни фељтон о 11. септембру прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји