Најновије

ВРХОВНИ ВОЂА ТАЛИБАНА МРТАВ? Жестока борба за преузимање министарстава

Врховни вођа талибана, мула Хибитула Акунзада и потпредседник владе талибана Абдул Гани Барадар нису виђени у јавности у Кабулу од како су талибани преузели контролу над Авганистаном, што покреће сумње да ли су они још у животу, пише Гардијан.

Талибани (Фото: Јутјуб)

Како наводи британски лист, у Кабулу се прича да је Акунзада наводно убијен или тешко повређен у тучи са једним високим званичником талибана током расправе о подели министарства у новој влади.

Званичници су у понедељак објавили фотографије белешке које су исписане руком једног од Барадарових заменика, у којима пише да је Барадар у Кандахару, и објавили аудио снимак на коме наводно Барадар каже да је жив.

Недостатак видео снимка изазвао је сумњу код Авганистанаца.

"Мула Барадар, заменик премијера, у гласовној поруци је одбацио све тврдње да је повређен или убијен у сукобу. Он каже да су то лажи које су потпуно неосноване", објавио је талибански званичник Сухаил Сахен на свом Твитер профилу.

Аналитичари су већ раније констатовали да је Барадар изгубио у унутрашњим талибанским споровима око формирања нове владе.

Од тројице талибана који су били заменици врховног вође пре пада Кабула, Барадар једини није обезбедио министарство.

Војни вођа Јакуб Омар, син вође оснивача талибанског покрета, добио је Министарство одбране, а Сирајудин Хакани је обезбедио Министарство унутрашњих послова.

Авганистанска мрежа аналитичара такође је приметила да је Акунзадино одсуство са свих јавних и приватних догађаја, скоро месец дана након пада Кабула, указивало на то да више није жив, и да је веома чудно да је Акунзада и даље толико повучен сада, када су талибани на власти.

Гардијан подсећа да је смрт вође оснивача талибана муле Мохамеда Омара скривана две године, а за то време су талибани настављали да издају саопштења у његово име.

Узавреле ситуације на фронту у Јемену погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји