Најновије

ИРАН НА КОРАК ДО НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ: Објављен забрињавајући извештај - Имаће довољно обогаћеног уранијума! (ВИДЕО)

Иран би можда могао у року од месец дана прикупити довољно уранијума за атомску бомбу, упозорава се у новом извештају, док Исламска Република наставља да крши споразума из 2015. којим се ограничава нуклеарни програм у замену за ублажавање санкција.

Иранске ракете. (Фото: Јутјуб)

Критично, процена не укључује време потребно Ирану да заиста састави испоручиву нуклеарну бомбу - ону која би се могла поставити у бојеву главу на балистичкој ракети - што би било много дуже. Прошлог месеца, Израелске одбрамбене снаге процениле су да ће процес трајати најмање неколико месеци, а потенцијално и до годину дана.

Извештај објављен у понедељак написали су стручњаци Института за науку и међународну безбедност, који су прегледали недавни извештај УН -ове агенције за надзор нуклеарне енергије, Међународне агенције за атомску енергију, који се односи на придржавање Ирана нуклеарном споразуму из 2015. године, званично назван Заједничка свеобухватна План акције.

- Све у свему, најновији извештај ИАЕА показује како Иран брзо напредује у нуклеарним активностима и кораке за ограничавање праћења ИАЕА, док инспектори имају све мању способност откривања иранске преусмјеравања имовине на непријављена постројења. ИАЕА у складу с тим алармира међународну заједницу - упозорава се у извештају.

Експерти, предвођени бившим нуклеарним инспектором УН Давидом Олбрајтом, приметили су да је Иран наставио да повећава залихе високо обогаћеног уранијума последњих месеци, предвиђајући да би у "најгорој процени пробоја" Техеран могао имати довољно материјала за нуклеарно оружје за месец дана.

Након три месеца, наводи се у извештају, Иран би могао имати довољно обогаћеног уранијума за два оружја, после пет месеци, три.

Неименовани амерички савезни званичници нису потврдили могуће време пробоја, али су признали Њујорк Тајмсу да би Иран могао имати довољно цепљивог материјала за нуклеарно оружје за неколико месеци.

Израелски званичници навели су сличну временску линију. Прошлог месеца, министар одбране Бени Генц упозорио је да је Иран "само два месеца удаљен од набавке материјала неопходних за нуклеарно оружје". Он је позвао међународну заједницу да развије "план Б" у случају неуспеха заосталих нуклеарних преговора, укључујући санкције и веродостојну претњу војном акцијом.

Олбрајтова је рекла да је недавно понашање Ирана сугерисало да покушава да побољша своју улогу за преговарачким столом под водством новог председника тврде линије Ебрахима Раисија, са циљем да обезбеди повољније услове у разговорима о обнављању споразума из 2015. након повлачења бившег председника САД Доналда Трампа из споразума и поновно увођење санкција Техерану.

"Морамо бити опрезни", рекао је он, рекао је он на конференцији за новинаре у петак, "да их не уплашимо."

Бивши израелски саветник за националну безбедност Јаков Нагел, за кога се генерално сматра да је соколски према Ирану, издао је слично упозорење у интервјуу на Армијском радију у уторак након објављивања извештаја, наводећи да су налази у чланку Тајмса политички покрети САД влада.

"Све информације које је објавио Њујорк Тајмс стигле су од званичника америчке владе јер се сада врши притисак да се врати нуклеарном споразуму, па чак и да се побољшају услови за Иран", рекао је он.

Извештај је уследио дан након што су ИАЕА и Иран постигли договор о приступу опреми за надзор у иранским нуклеарним објектима.

Снимци ће бити предати ИАЕА -и ако и када постоји договор између Ирана и светских сила о оживљавању нуклеарног пакта из 2015. године.

Преговори о оживљавању споразума тренутно су у застоју, а Иран је упозорио да би могли проћи месеци пре него што поново почну.

Мали напредак је постигнут по другом питању које се односи на дугогодишња питања која је ИАЕА имала о претходном присуству нуклеарног материјала на непријављеним локацијама у Ирану.

Агенција је у бројним извештајима рекла да иранска објашњења о материјалу нису задовољавајућа.

Генерални директор ИАЕА -е Рафаел Гроси рекао је новинарима у понедељак на почетку састанка одбора гувернера агенције да је то био осетљив тренутак за међународну дипломатију по иранском нуклеарном питању.

Упитан да ли је сада тренутак да се пооштри питање Ирана по том питању, Гроси је одговорио да је "од првог дана имао приступ према Ирану који је чврст и поштен“.

Уочи овонедељног састанка одбора гувернера постојале су спекулације да би западне земље могле тражити резолуцију којом би се Иран цензурисао, али је дипломатски извор рекао АФП-у да је споразум постигнут током викенда "у принципу уклонио“ ту могуц́ност, преноси Тимес оф Исраел

Иранска конзервативна штампа је у међувремену у понедељак прославила договор за викенд.

Јавански дневник је рекао да то значи "Иран није открио своје тајне агенцији", док су новине Ватан-е-Емроуз наслов објавиле под насловом "Широко затворених очију".

Упитан колико би било тешко реконструисати информације након што ИАЕА добије приступ снимцима, Гроси је признао да је "то нешто што у одређеној мери никада раније није урађено, али то није ... ван мојих техничких могуц́ности тимови".

Међутим, потврдио је да агенција и даље има приступ снимцима "колико год је потребно“ са локација попут иранских постројења за обогаћивање у Натанцу и Форду.

Абазовић се извињава цетињанима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји