Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ПЕНТАГОНА ЗА КИЈЕВ: Ресурси нису неограничени

Амерички ресурси за војну помоћ Украјини нису неограничени, рекао је заменик министра одбране САД Колин Кал током онлајн говора чији је домаћин Форин Полиси.

Џавелин (Фото: Национална гарда Минесоте)

„Очигледно је да имамо изузетну количину новца коју је Конгрес издвојио за подршку одбрани Украјине, али то није неограничено“, рекао је званичник.

Говорећи о перспективи слања борбених авиона Ф-16 Оружаним снагама Украјине, Кал је напоменуо да ће Вашингтону бити потребно годину и по да спроведе такву одлуку.

Амерички председник Џозеф Бајден је почетком године одбио слање Ф-16 Кијеву, рекавши да такве испоруке немају смисла у контексту актуелног сукоба. У марту, координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да се став његове земље по том питању није променио.

Пентагон је почетком априла најавио још један пакет војне помоћи Украјини. Процењена је на 2,6 милијарди долара. Кијев ће добити муницију за противваздушне ракетне системе Патриот и НАСАМС, вишецевне ракетне системе ХИМАРС и Град, артиљеријске и тенковске гранате различитог калибра и минобацачке метке, као и 23 милиона комада муниције за пешадијско наоружање.

Поред тога, пакет је укључивао противтенковске системе ТОВ и Џавелин, бацаче граната, радаре противваздушне одбране, возила за спасавање, камионе, девет возила са аутоматским топовима 30 милиметара за борбу против беспилотних летелица, оклопне мостове, високопрецизне авионске ракете и терминале сателитску комуникацију.

Како је нагласио Владимир Путин, Русија настоји да не заврти замајац украјинског сукоба, већ да га заустави. Али западне земље стално говоре о потреби настављања непријатељстава, повећавајући снабдевање наоружањем и обучавајући борце Оружаних снага Украјине на својој територији. Москва је више пута изјављивала да западна војна помоћ не слути добро Украјини и само продужава сукоб, а транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.

О америчкој специјалној операцији на северу Сирије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји