Најновије

АМЕРИЧКИ ХЕЛИКОПТЕРИ СЕ ПОЈАВИЛИ У УКРАЈИНИ: Стигли ''Црни јастреб и ''Чинук'', чекају се 'Апачи'' (ВИДЕО)

Украјинска војска наставља да добија западну војну опрему, која би требало да попуни наоружање Оружаних снага Украјине.

''Црни јастреб'' (Фото: Pixabay)

Како је саопштено у Главној обавештајној управи (ГУР) Украјине, на једном од праваца фронта одржана је обука специјалних снага у вези са интеракцијом са америчким вишенаменским хеликоптером Black Hawk. Украјински обавештајци су показали како су борци савладали обуку на овом легендарном моделу хеликоптера.

Еј-Би-Си њуз је јавио да се у Украјини за сада налази само један такав хеликоптер, али би Кијев желео да их има више. САД и даље не дозвољавају да се њихови хеликоптеру шаљу у Украјину. Black Hawk за специјалне снаге је купљен је приватног продавца, а за њега је прикупљено 6 милиона долара.

Током обуке специјалци су увежбавали десант борбених група на ратиште, евакуацију, слетање са десантних ужади и ноћне летове. Према речима војника и пилота, овај хеликоптер је знатно испред совјетских аналога Ми-8 и Ми-24.

Напомиње се да Black Hawk има много више маневарских способности од совјетског Ми-8 и да га је лакше контролисати. Осим тога, овај хеликоптер може бити у непрекидном лету око три сата. '’Црни јастреб'’ може лако да савлада растојање веће од 600 километара.

Легенда Вијетнамског рата у Украјини

Пре почетка руске војне операције, хеликоптерска флота украјинских безбедносних снага састојала се углавном од совјетских Ми-24, Ми-8 и Ми-2. Али од почетка великих ратних дејстава Украјина је добила много хеликоптера од западних партнера. Генерално, Кијев може да рачуна на четири до пет десетина таквих летелица, што би му омогућило да преживи најинтензивнији период сукоба.

Од САД Украјина већ добија хеликоптере Ми-17, који су били намењени авганистанској војсци, а из Велике Британије хеликоптере Sea King у верзији за трагање и спасавање. Појавиле су се и гласине о могућој испоруци тешких војних транспортних хеликоптера CH-47 Chinook и јуришних хеликоптера AH-64 Apache.

А хеликоптер CH-47 Chinook је фотографисан у близини прве линије фронта, када је изводио маневре на изузетно малим висинама. Према прелиминарним подацима, овај хеликоптер је Украјини предало Краљевско ваздухопловство Холандије.

Овај хеликоптер има неочекивано техничко решење у виду два пропелера – предњег и задњег, због чега је он једна од најпознатијих војно-транспортних летелица на свету. Активна употреба хеликоптера од стране америчке војске почела је 1960-их. Поред Американаца, овај ваздухоплов је извезен и у 16 ​​различитих земаља света, међу којима је сада и Украјина.

О Путиновој посети првој линији фронта прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји