Најновије

С-500 СПРЕМАН ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: Ево када ће ући у наоружање

Испитивања противваздушних ракетних система С-500 су при крају, након чега ће бити стављени у службу руске војске, рекао је руски председник Владимир Путин на отварању низа састанака на одбрамбене теме.

С-500 (Фото: Министарство одбране Русије)

„У Ваздушно-космичким снагама је око 70% противваздушних ракетних пукова преопремљено модерним сисремима С-400, следећи корак је снабдевање трупа комплексима С-500, чија се испитивања већ успешно спроводе завршен“, рекао је Путин.

Као што је раније рекао заменик министра одбране Русије Алексеј Криворучко, руске оружане снаге планирају да добију прве комплексе противавионског ракетног система великог домета С-500 2021. године, а серијска испорука започиње 2025. године.

Први комплекси противавионских ракетних система С-500 могу ступити у службу у Јужном војном округу, рекао је раније генерал армије Александар Дворников, командант те војне области.

Противавионски ракетни систем С-500 „Прометеј“ (ОКР „Тријумфатор-М“) припада новој генерацији система земља-ваздух. То је свестрани пресретачки комплекс великог домета за велике надморске висине са повећаним потенцијалом противракетне одбране и способан је да пресретне балистичке ракете. Обећавајући систем способан је да погоди не само балистичке, већ и аеродинамичне циљеве (авионе, хеликоптере, друге ваздушне циљеве), као и крстареће ракете.

Према отвореним изворима, радијус уништења С-500 је око 600 километара. Поред тога, систем ће моћи да открије и истовремено погоди до десет балистичких хиперсоничних циљева који лете брзином до 7 километара у секунди, као и да буде у стању да уништи бојеве главе хиперсоничних пројектила. У погледу својих карактеристика, С-500 ће значајно надмашити С-400 и његовог америчког конкурента Patriot Advanced Capability-3.

Да ли је Армата прескупа за Русију, сазнајте ОВДЕ.

извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји