Најновије

АМЕРИКА И САУДИЈЦИ УЗАЛУД ПОКУШАВАЈУ: Хути се не предају

Амерички специјални изасланик Тим Ландеркинг састао се са јеменским министром спољних послова Ахмедом Авадом бин Мубараком у главном граду Саудијске Арабије.

Хути (Фото: Јутјуб)

Стране су разговарале о проблемима мирног решавања јеменског сукоба. Обе стране су истовремено оптужиле Хуте из покрета Ансар Алах, које подржава Иран, да одбијају да преговарају и нападају цивиле.

Ландеркинг је нагласио да Вашингтон не види могућност насилних метода за решавање проблема. Према његовим речима, америчке власти сматрају да су неопходни потпун и свеобухватан прекид ватре и почетак преговора.

Амерички специјални изасланик за Јемен тренутно је у Саудијској Арабији и покушава да постигне примирје између зараћених страна у јеменском сукобу. Према његовим речима, САД подржавају легитимну владу на челу са Мансуром Хадијем, и траже јединство, стабилност и сигурност становништва Републике Јемен.

Заузврат, Ахмед Мубарак рекао је да одбијање Хута да се договоре о свеобухватном прекиду ватре и поново отворе аеродром у Сани доказује њихове покушаје да искористе ову ситуацију, скривајући се иза лажних изговора и спроводећи иранске деструктивне намере у земљи.

Напади балистичких пројектила из јединица Ансар Алах у Марибу нису заустављени, већ су интензивирани, што додатно погоршава хуманитарну ситуацију, повећава број цивилних жртава и подрива међународне мировне напоре, рекао је он.

Раније су бројне државе, укључујући Саудијску Арабију, најавиле спремност да преговарају са Хутима о закључењу мировног споразума и пружању помоћи становништву које пати од последица непријатељстава у Јемену. Оман је деловао као посредник у помирењу страна, које у овом сукобу одржавају неутралност, активно учествују у хуманитарним мисијама и примају јеменске избеглице. Међутим, до данас није постигнут озбиљан успех у окончању сукоба.

О Израелском тенковском нападу на Сирију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји