Најновије

УКРАЈИНСКИ РАТНИ СНОВИ СРУШЕНИ: Вашингтон променио одлуку

Администрација америчког председника Џоа Бајдена одлучила је да привремено замрзне додељивање пакета војне помоћи Украјини.

Америчка помоћ (Илустрација: Ридус)

Раније се на то гледало као на одговор на размештање руских трупа у близини украјинских граница.

Према писању листа Политико, који се позива се на четири извора упозната са ситуацијом, трошкови пакета, укључујући смртоносно оружје, достигли су 100 милиона долара.

Како наводи тај лист, амерички Савет за националну безбедност одлучио је да обустави спровођење планова за пружање војне помоћи Украјини након што је Русија најавила повлачење својих трупа, као и у вези са припремама за преговоре између председника САД и Руска Федерација.

Извори су такође рекли да је Савет за националну безбедност првобитно наложио званичницима да припреме пакет помоћи, јер је јачање руског војног присуства у близини граница са Украјином и на Криму постало све већа брига у Вашингтону.

Према изворима, пакет помоћи предвиђао је снабдевање Украјине ПВО систмима кратког домета, пешадијским и противтенковским оружјем.

У међувремену, један од извора тврди да је пакет помоћи и даље непромењен и да може бити послат Украјини.

Као што је московски Ридус раније написао, у марту је Бела кућа одлучила да Украјини обезбеди 125 милиона долара као додатни пакет војне помоћи. Према речима портпарола Пентагона Џона Кирбија, овај пакет је намењен пружању Украјини безбедносне помоћи, „очувању територијалног интегритета“ и „осигурању заштите њених граница“. Истовремено, портпарол Пентагона је појаснио да противтенковски системи Џавелин нису укључени у овај пакет. Овај износ углавном покрива два патролна чамца Mark IV.

Такође је објављено да је Украјина тражила од Сједињених Држава да врате 30 милиона долара за неиспоручено оружје.

О новим ратним плановима Ердогана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Ридус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји