Најновије

"ОВО ЈЕ УБИЦА РУСКИХ ТЕНКОВА" Американци обмањују Украјинце да овим могу добити рат против Руса (ВИДЕО)

Све већа концентрација руских трупа у близини границе са Украјином у Кијеву изазива страх од скорог напада, иако је Москва јасно дала до знања да не намерава да изврши било какву агресију према Украјини. За то време, Украјинци се теше да би и у случају руске "инвазије" имали "кеца у рукаву"!

Џевелин (Фото: Јутјуб/Информер)

Реч је о противтенковским ракетним системима америчке производње "џавелин". Прва серија овог противтенковског система, вредна око 47 милиона долара, послата је из Сједињених Држава у Украјину у априлу 2018. У септембру ове године, САД су се договориле о новом пакету војне помоћи од 60 милиона долара који ће укључити АТГМ "џавелин" и одбрамбене системе. Укупан износ америчке војне помоћи Украјини за 2021. премашио је 400 милиона долара.

Све у свему, САД су пружиле више од 2,5 милијарди долара војне помоћи земљи која није чланица НАТО-а од 2014. То укључује пакет војне помоћи од 150 милиона долара који је обезбеђен од јуна до сада. Обим испоруке подразумева противбатеријски радар, системе против беспилотних летелица, високо осетљиву комуникациону опрему за електронско ратовање. 

Америчи антитенковски систем "џавелин" се често представља као супероружје, ефикасно решење за пешадију да заустави сваку непријатељску оклопну јединицу. Тако се на мрежама могу видети коментари о веома моћном систему против којег "руски тенкови неће имати шансе", док руски коментатори исмевају оптимизам Украјинаца, наводећи да је "џавелин" прецењеин и да су војници који њиме рукују, у случају сукоба са руским оклопњацима, заправо "глинени голубови" и "бомбаши самоубице".

Како је настао систем "џавелин"?

Развој преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 "џавелин" започет је 1983. године. У јеку Хладног рата, Американци су имали велики страх да би на стотине совјетских тенкова могло прећи Ламанш, те су трагали за решењем којим би одагнали овакву претњу. Када су Американци створили "џавелин", Хладни рат је већ био прошлост.

"џавелин" је произведен у око 40.000 комада и забележио је велики успех током америчких ратова у Ираку и Авганистану. Врхунац популарнсоти достигао је када је десетак америчких падобранаца успело да уништи целу чету ирачких тенкова Т-55. 

Овај противтенковски комплекс је веома цењен јер је, пре свег, лаган. Целокупна маса комплета који подразумева ракету, цев и командни уређај за лансирање, тежи нешто више од 22 кг. Један војник може њиме да пуца, мада је дизајниран да њиме рукују два борца.

Други разлог је што ракета овог противтенковског система може да погоди тенк, падајуц́и на њега готово вертикално и пробијајуц́и врх најмање заштиц́еног оклопа. Има тандемску бојну главу: водец́и набој уништава динамичку заштиту тенка, док главни производи кумулативни млаз који гори кроз оклоп.

"Пуцај и заборави"

Трећи и вероватно главни разлог је то "џавелин" има инфрацрвени трагач који ради по принципу "пуцај и заборави". Стрелац гледа на екран лансера где се слика преноси са главе која се сама наводи, одређује и означава циљ курсором, испаљује хитац и трчи што је брже могуц́е да промени положај и избегне удар узвратне ватре. Самонавођену главу ракете не могу да ометју ни дим, магла, па чак ни системи за електронско ратовање! Она усмерава ракету на топлотно зрачење мете.

"Џавелин" је несумњиво веома напредан систем, али и далеко је од супер оружја. Први недостатак је цена. Један систем кошта око 80.000 америчких долара. Други веома важан недостатак је домет. "џавелин" може да погоди циљ само на даљину која не прелази 2,5 км, док је, на пример, тенк Т-90 способан да пуца на даљину до 5 км. Циљ такође мора бити у видном пољу руковаоца, у супротном, нец́е моц́и да га додели свом уређају за управљање и лансирање. Пре циљања, руковалац мора да активира јединствени уређај који хлади ГОС матрицу испаравањем течног гаса. Потребно је до једног минута и не постоји потпуна гаранција да ц́е глава видети циљ у присуству робусне термичке позадине (на пример, у вруц́ини пустиње).

Уз све то, савремени системи за активну заштиту оклопних возила, на код руског тенка "Т-14 армата", могу да поставе ефикасне завесе од дима и аеросола који заслепљују трагач ракете. Тако је амерички комплекс у рукама Украјинаца несумњиво користан, али у некој потенцијалној борби против, рецимо,  арапских возила и старих совјетских тенкова без термичких слика и савремене динамичке заштите.

Нова технологија на руским тенковима га чини готово неупотребљивим.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји