Најновије

КИНА УПОЗОРИЛА НАТО: Одржали им час географије

Кина је данас позвала НАТО да "не излази из својих географских параметара", додајући да се Северноатлантска алијанса "шири од краја Хладног рата".

Кинеска војска (Илустрација: Правда)

- Као регионална организација, НАТО треба да остане у оквиру својих географских параметара и не треба да покушава да наметне правила која му одговарају или да покушава да прошири или чак пређе одређене границе - рекао је на конференцији за новинаре Џао Лиђијан, портпарол кинеског министарства спољних послова.

Он је оптужио НАТО да "повећава број интервенција у низу цивилних домена, укључујући климатске промене, инфраструктуру, технолошке иновације, ланце снабдевања, здравство и енергију".

- НАТО је прекорачио своју клаузулу о колективној одбрани у домене интернета и свемира, чиме би требало да се баве УН и специјализоване међународне институције - додао је кинески званичник.

Кинези су реаговали на изјаву генералног секретара НАТО-а

Кинеско министарство је тако одговорило на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је у понедељак у Шпанији рекао да "савезници диверзификују снабдевање" и додао да је то "добро за њихову безбедност".

- Отпорност и заштита наших друштава и инфраструктуре су сада веома високо на агенди НАТО-а - рекао је Столтенберг, мислећи на нови стратешки концепт НАТО-а, који је представљен на самиту Алијансе раније ове године у Мадриду.

- Наш тренутни стратешки концепт се бави изазовима које Кина поставља за нашу безбедност, наше вредности и интересе. Дио тога је свест о томе колико се Кина приближава и покушава да контролише критичне делове наших друштава - рекао је Столтенберг.

Кинеско упозорење

Али Кина је данас рекла да је "развој глобалног индустријског ланца снабдевања резултат не само закона тржишта већ и пословних одлука".

- Кина је последњих година развила здраву сарадњу, засновану на принципима равноправности, у релевантним областима и са компанијама и државама из различитих региона, укључујући чланице НАТО-а, што је било обострано корисно. Увођење идеолошких разлика у економску и трговинску сарадњу и повлачење линија разграничења заснованих на вредностима није у интересу међународне заједнице и могло би бити контрапродуктивно - рекао је Џао.

О сукобу НАТО савезника у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube