Најновије

ЈЕЗИВА ЛИСТА АМЕРИЧКИХ ЗЛОЧИНА: Бројке које је Пентагон желео да сакрије

Пентагон је значајно умањио број цивилних жртава у америчким „прецизним“ ваздушним ударима у Сирији и Ираку и није истражио извештаје о потенцијалним жртвама међу цивилима, објавио је „Њујорк тајмс“.

Aмерички маринци у Ираку (Фото: Министарство одбране)

Лист је тај став поткрепио истраживањем 1.311 извештаја о жртвама које је раније Пентагон држао под ознаком тајности и посетом скоро 100 места напада у Ираку, Сирији и Авганистану.

Како се наводи, америчка војска је често као некредибилне одбацивала извештаје о цивилним жртвама, иако није посетила места напада или разговарала са сведоцима.

Показало се да су се америчке снаге ослањале на нетачне или непотпуне обавештајне податке у нападима на мете терориста, усмртивши десетине цивила, пише лист.

„Њујорк тајмс“ је навео неколико примера у којима су настрадали цивили. Међу њима је и напад у Ираку 2015. у којем је убијено дете, као и погибија око 120 становника једног сиријског села у јулу 2016. Пентагон је мислио да је у том нападу у Сирији убијено 85 екстремиста.

Лист оцењује да вишеструки пропусти америчке војне кампање представљају уобичајен тренд који је у „оштрој супротности са имиџом америчке владе о рату у којем се користе свевидећи дронови и прецизне бомбе“, пренео је РТ.

„Од 2014. године, амерички ваздушни удари погођени су дубоко погрешним обавештајним подацима, исхитреним и непрецизним гађањима и погибијом хиљада цивила, од којих су многа деца“.

И док Пентагон тврди да је 1.417 цивила погинуло у америчким ваздушним ударима у Сирији и Ираку, а у Авганистану 188 од 2018, лист процењује да је бројка цивилних жртава много већа, чак за неколико стотина.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји