Најновије

НАРОД У ЈЕРМЕНИЈИ СЕ БУДИ: Протест против америчких војних лабораторија

У Јеревану је одржана протестна акција против биолошких лабораторија које раде у Јерменији коју финансира Министарство одбране САД, пишу РИА Новости.

Протест у Јеревану (Фото: РИА Новости)

Наводи се да је група демонстраната у гас маскама извела перформанс испред Националног центра за контролу и превенцију болести. Носили су и маске са портретима министарке здравља Анахит Аванесјан, премијера Никола Пашињана, предузетника Џорџа Сороша и Била Гејтса.

Како је рекао један од организатора догађаја, бивши шеф Адвокатске коморе Јерменије ипредседник партије Зартонк (Буђење) Ара Зорабјан, сада у земљи постоји осам биолошких лабораторија. Не говори се само о Јеревану, већ и о регионима Гегаркуник, Лори, Ширак, Сјуник и Тавуш.

„Главно питање упућено надлежнима је: зашто лабораторије које раде у здравственом сектору финансира војно министарство САД, а не Министарство здравља, да ли програм њиховог рада садржи војну компоненту? рекао је.

Зорабјан је уверен да јерменско друштво треба да одбаци овај програм, јер представља претњу по јавно здравље, „експерименти на људима се могу изводити у лабораторијама“.

Међународни уговори и кривични закон земље забрањују развој и производњу биолошког оружја, подсетио је он.

Осим тога, државе које су „потенцијалне мете“ могу показати нездраво интересовање за Јерменију. Међу таквим земљама активиста је навео Русију, Кину, Иран.

"Послали смо упите надлежним органима да сазнамо који су биоматеријали извезени из Јерменије, у које земље и за коју сврху. Да ли лабораторије које раде у Јерменији сарађују са украјинским. Према нашим сазнањима, таква сарадња постоји, они спроводе заједничким пројектима“, објаснио је Зорабјан.

Он је такође позвао да се у истрагу укључе представници заинтересованих земаља и владе САД како би се одговорило на питање: да ли су биолабораторије коришћене у процесу развоја биолошког оружја?

Раније је руска амбасада у Јеревану саопштила да „активност приватних западних компанија које спроводе биолошка истраживања у Закавкаском региону у интересу Пентагона и присуство структура укључених у биопројекте у Јерменији и Украјини” заслужују пажљиву анализу.

Новости са фронта у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји