Најновије

КИЈЕВ: Нећемо у НАТО

Украјина неће предузети кораке за улазак у НАТО, пошто су чланице алијансе одбациле њене аспирације, рекао је Игор Жовква, заменик шефа председничке канцеларије Украјине у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Украјина и НАТО (Фото: Председништво Украјине)

Званичник је признао да приступање Кијева војном блоку није могуће у кратком року, али је изразио наду да ће НАТО потврдити партнерство.

Жовква је такође позвао НАТО на предстојећем самиту у Мадриду да призна централну улогу Украјине у европској безбедности. На састанку чланица алијансе планирано је да се утврди правац стратешког развоја организације, а представник кабинета Зеленског захтевао је да алијанса уклони свако помињање Русије као партнера у војном савезу и изда „строго и оштро “ упозорења Москви.

„Не будите стидљиви, ово је мој позив чланицама НАТО-а када формулишу одредбе које се тичу Русије“, додао је он.

Врховна рада Украјине је у децембру 2014. изменила два закона, чиме је промењен ванблоковски статус државе. У фебруару 2019. украјински парламент је усвојио амандмане на устав, фиксирајући курс земље у ЕУ и НАТО. Украјина је постала шеста држава која је добила статус партнера за проширене могућности НАТО-а. Истовремено, САД су навеле да се још не разматра могућност уласка Украјине у НАТО, а у Берлину су напоменули да ово питање није на дневном реду.

Русија је више пута нагласила да је НАТО усмерен на конфронтацију. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да даље ширење алијансе неће донети већу безбедност Европи, и да НАТО има агресиван карактер.

О дешавањима на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји