Најновије

ИСПОРУКА ТЕНКОВА УКРАЈИНИ НЕ МИРИШЕ НА УСПЕХ: Није утврђено колико је потребно за један батаљон

Супротно ранијим обећањима, алијанса земаља које снабдевају Украјину тенковима ће моћи да пошаље само половину батаљона модернијих Леопард 2 А6 Оружаним снагама Украјине, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус на маргинама састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.

Леопард (Фото: јутјуб)

„Биће испоручена половина батаљона (Леопард 2. – прим. ред.) А6 и један батаљон А4. А овоме ће се до почетка следеће године додати још 120 Леопарда 1 А5, за које вас молим да не их потцењујете“, рекао је он новинарима, имајући у виду прве испоруке модернијих тенкова.

Берлин је најавио планове за стварање „тенковске алијансе” која би могла да пошаље два батаљона тенкова Леопард 2 у Оружане снаге Украјине, што је око 90 борбених возила у немачкој војној интерпретацији и 60 у украјинској. Касније је немачка влада саопштила да „батаљон“ треба схватити управо из угла земље у коју се тенкови испоручују.

Претходно је немачки лист Велт објавио да Холандија и Данска неће приступити „тенковској алијанси”, што би могло да доведе смањења обећаних тенкова. Писторијус је потврдио да ће Холандија бити ограничена на снабдевање муницијом, док Данска само процењује опције за своје учешће.

Према његовим речима, на крају ће бити испоручено пет до шест батаљона. На новинарско питање чему служи пола батаљона (30 тенкова) за Украјину ове године, министар је затражио да контактирају директно Кијев.

Јуче је Писторијус да ситуација око тенкова „не мирише много на успех“. Он је данас појаснио да се његова процена није променила, па ће само "већина" тенкова Леопард 2 бити испоручена у раније назначеном року од краја марта до краја априла. Немачких 14 тенкова стићи ће најкасније него последње недеље марта.

„Што се тиче стања тенкова, једно је јасно: многи тенкови се могу одмах испоручити и употребити, осим малих адаптација у смислу комуникације и осталог, остали тенкови су у „ок“ стању и захтевају побољшања“, рекао је он.

Немачка влада је у јануару, након притиска савезника из НАТО-а, саопштила да ће пребацити тенкове Леопард 2 у Украјину и дозволити да се немачки тенкови испоручују другим земљама које их имају. Берлин у првој фази планирања да обезбеди 14 Леопард 2 тип А6 из залиха Бундесвера.

Пољска је, са своје стране, такође обећала да ће послати 14 тенкова овог модела, уз напомену да су испоруке заказане за март. Пре тога, земља је у Украјину већ пребацила око 250 тенкова Т-72.

САД су такође најавиле слање батаљонског комплекса (ри тенк) савремених тенкова Абрамс сопствене производње. Истовремено, Бела кућа је прецизирала да ће испоруке трајати много месеци.

Москва је прошлог пролећа послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања кијевском режиму. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је напоменуо да ће сваки терет који садржи војну опрему за Украјину постати легитимна мета руске војске. Према његовим речима, САД и НАТО алијанса су директно укључени у сукоб не само слањем оружја, већ и обуком војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Оштећена југословенска оклопна возила у Украјини погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube