Најновије

КРАЈ ПОСТОЈЕЋЕГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА: Дошао је тренутак због којег треба да се забринемо

Оно што се дешава на Минхенској безбедносној конференцији говори о даљем заоштравању глобалне ситуације, тврди Метју Карницниг, новинар америчког листа Политико.

Украјинска војска (Илустрација: Министарство одбране Украјине)

Према његовим речима, учесници конференције су "нервозни" јер ишчекују крај постојећег светског поретка. Посебним знаком забринутости може се сматрати понашање Немачке, која је спремна, бар на речима, на даљу ескалацију ситуације у Украјини.

О томе сведоче измењена реторика канцелара Олафа Шолца и изјаве немачког министра одбране Бориса Писторијуса који позива на наоружавање кијевског режима.

„Немачки званичници изгледа покушавају да надмаше једни друге како би доказали колико су постали јастребови. Треба запамтити да су почетком прошле године водеће социјалдемократе још увек позивале САД да уклоне све своје нуклеарне бојеве главе са немачког тла. Другим речима, чак и ако су Немци схватили опасност од тренутне геополитичке ситуације у свету, сада би могао доћи тренутак када би заиста требало да почнете да бринете“, написао је Карницниг.

Истовремено, аутор чланка је нагласио да постоји бар једна заинтересована страна која има користи од развоја геополитичке кризе.

„Једини који се смеју на овогодишњој безбедносној конференцији су одбрамбени извођачи. По свему судећи, продаја оружја цвета“, сматра новинар.

Минхенска конференција отворена је у петак. Русија у њој не учествује другу годину заредом, упркос страховима једног броја политичара и стручњака да је изградња безбедности и тежња ка миру без дијалога са Москвом немогућа. Централна тема конференције је криза у Украјини.

О почетку опкољавања Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји