Најновије

АРТИЉЕРИЈСКА МУНИЦИЈА ПОСКУПЕЛА: Колико Украјина троши дневно?

Америка и њени савезници Украјини шаљу последње резерве артиљеријске муниције. Украјинска војска на дневном нивоу, у просеку, испали око пет хиљада артиљеријских зрна калибра 155 милиметара. На месечном нивоу утрошак муниције се креће око 150.000 граната при чему Америка сада може да произведе само 14.000 зрна.

Украјинска артиљерија (Фото: flickr)

Наравно, артиљеријску муницију шаљу и друге земље НАТО чланице. Британија намерава да повећа производњу артиљеријске муниције у погонима у Велсу. Немачки „Рајнметал” покреће производњу муниције али највећа очекивања су усмерена ка Америци.

Сједињене Америчке Државе су потписале уговоре са три произвођача артиљеријске муниције. Они би са садашњих 14.000 зрна месечно требало да до овог пролећа повећају производњу на  20.000 граната. Само ове године је предвиђена потрошња 1,9 милијарди евра у те сврхе при чему би производња до 2025. године требала да достигне 90.000 граната месечно. Знатно испод 150.000 граната које украјинска артиљерија сада испали на месечном нивоу.

Само једна граната 110.000 долара

Украјински артиљерци убудуће ће морати да буду штедљивији не само због броја утрошених граната већ и због њихове цене. Другим речима, на нивоу НАТО-а је већ постављено питање потрошеног новца. Од почетка рата у Украјини, муниција је поскупела 30 одсто. Једна граната калибра 155 милиметара раније је коштала око две, а сада 3.300 евра. „Паметне” гранате попут „ескалибура” коштају око 110.000 долара док једна ХИМАРС ракета стаје 150.000 долара.

Ако се  дневни утрошак од око пет хиљада граната помножимо са 3.300 евра, долазимо до сумње од 16,5 милиона евра. По дану. Истовремено, руска артиљерија на дневном нивоу испаљује до 20.000 граната калибра 152 милиметра.

С обзиром да се главне борбе воде у Донбасу, и да је то углавном ровоски рат, који искључује употребу механизације, артиљерија је постало основно оружје. Баш као у Првом светском рату.   

Одговор Кијева на кинески план за Украјину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји