Најновије

УКРАЈИНА ПРИЗНАЛА: Не крију намере, укључују и ''Азов'', сценарио инвазије спреман

Кијев је сконцентрисао јединице Оружаних снага Украјине у близини Придњестровља, изјавила је портпаролка украјинских одбрамбених снага „Југ“ Наталија Гумењук за ТВ канал ''Рада''.

Украјинска војска (Фото: flickr)

„Наше снаге су концентрисане дуж целе границе (Придњестровља. – прим. ред..)“, рекла је Гумењук.

Према њеним речима, украјинске снаге које се налазе у близини непризнате Придњестровске Молдавске Републике (ПМР) „адекватне су претњи која је хипотетички могућа од Русије“.

Прошле недеље је Министарство одбране Русије известило да Украјина спрема оружану провокацију против ПМР. Како је наведено, за то Кијев намерава да употреби јединице Оружаних снага Украјине, укључујући националисте '’Азова'’. Као изговор за инвазију на непризнату републику, планира се исценирана „офанзива руских трупа“ са територије Придњестровља, тврди руска војска.

Молдавске власти нису могле да потврде ову информацију. Бивши председник те земље Игор Додон је заузврат рекао да се свака акција Кијева према ПМР може сматрати агресијом на Кишињев.

Министарство спољних послова Русије је саопштило да ће Оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокацију против Придњестровља, ако до ње дође.

Придњестровље, чији су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се та република на таласу национализма придружити Румунији. 1992. године, након неуспешног покушаја молдавских власти да силом реше проблем, регион је практично постао територија коју не контролише Кишињев. Мир у зони сукоба одржавају заједничке мировне снаге, укључујући Оперативну групу руских снага, наследницу 14. комбиноване армије, која је после распада СССР-а прешла под руску јурисдикцију.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји