Најновије

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА РАКЕТНОГ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Које оружје је Москва употребила? (ВИДЕО)

Вест је потекла из неформалних извора са Телеграма јер би се о томе прво изјаснило Министарство одбране Руске Федерације, али о томе нема ниједне информације

Фото: ria.ru

Руска стратешка авијација и Црноморска флота у четвртак рано ујутро извели су највећи ракетни напад на циљеве у Украјини када су лансирали укупно 81 крстарећу ракету и чак 6 хиперзучних ракета типа Кинжал са борбених авиона МиГ-31К. То је од 8. октобра 2022. од када се изводе ракетни напади на украјинску критичну инфраструктуру (читај енергетику, термоелектране, хидорелектране, трансформаторе, разводна посторјења ) био најжешћи, а удар је извршен како је навело и руско министартво одбране на уништење преосталих заштићених командних центара ПВО Украјине и система ПВО које је Украјина добила од НАТО пакта.

Пар дана после тога на Телеграму појавила се информација да је у питању командни центар украјинске војске у коме је страдало пуно НАТО официра. Наиме, сви се позивају на извештаје америчких медија, али није наведено којих да је погођен командни центар са официрама НАТО и да су кориштени не Кинжали него Циркони-хиперсонична ракета која се лансира са бродова.

Циркон против Кинжала

Пре даље разраде приче кренућемо од 18. марта 2018 када је руски председник Владимир Путин, тада уочи председничких избора обелоданио ново оружје Москве као одговор на распоређивање америчког Противракетног штита (ПРО) на територији других држава. Као пример ефикасног оружја, Путин је навео руску балистичку ракету "Сармат", али споменуо и три хиперзвучне ракете Кинжал, Циркон и Авагард.

Циркон је иначе поморска верзија Кинжала, који се лансира из авиона. У оба случаја ради се о хиперзвучним рактама домета већим од чија брзина износи 10 маха и има домет од скоро 6.000 км што је чини неухватљивом за све постојеће ПВО системе истока и запада. Русија је иначе почела недавно тестирање те ракете на путу око света за сада са јединог носача пловила ракетне фрегате Адмирал Горшков. О поменутој ракети има мало податка и она је тренутно у фази оперативног тестирања.

О Кинжалу смо све већином рекли, али узгед ћемо поновити да је то авионска верзија балистичке ракете Искандер домета већем од 3.000 км. Има фрагментациону бојеву главу тежине 498 кг или нуклеарну јачине 500кТ која је 33 пута јача од оне бачене на Хирошиму. Максимална брзина ракете је 10-12 Маха. Одступање од циља 1 метар. За сад је једино носе борбени авиони МиГ-31К.

Одакле сад Циркон

Пажљиво пратећи руске медије те информације да су у нападу на Украјину употребљене хиперсоничне ракете типа Циркон нигде нема. Вест је потекла из неформалних извора са Телеграма јер би се о томе прво изјаснило Министарство одбране Руске Федерације, али о томе нема ниједне информације, али Шојгуов ресор свакако не би пропустио да то на сва звона разгласи.

Наиме, према досупним подацима током целе 2022. руска морнарица је током оперативних тестирања лансирала укупно три хиперсоничне ракете циркон. Док наводи о Кинжалима постоје, информације да су укупно употребљени три пута.

Нови детаљ који је испливао на површину јесте да је лансирање изведено са удаљености веће од 1.000 км. То значи дубоко у унутрашњости територије Русије иза Урала, због тога западне летеће радарске станице НАТО и не наводе деловање и полетање МиГ-31К. Посебно оног у Белорусији који често узменирава Кијев демонстрационим дејствима.

Време лета Кинжала до командног центра украјинске војске било је мање од 10 минута.

Неформалне информације указују на претпоставку и могућност да је можда било саветника из НАТО у подземним командним центрима међу којима је и можда било погинулих и повређених, али ову информацију је тренутно немогуће, али неће бити могуће проверити и још неколико година или деценија, па све остаје на нивоу спекулације и нагађања, макар долазили и од америчких медија, који све више пуштају информације које баш и не иду у прилог Кијеву.

Иначе Руска војска је по први пут поново од марта 2022. употребила Кинжал. Наиме тада су према званичном представнику руског Министарства одбране, ракете Х-47 Кинжал кориштене су за уништавање подземних складишта наоружање украјинског ратног ваздухопловства пре свега наоружања, као и бојевих глава за тактичке балистичке ракете Точка У која се налази у селу Дељатин, Ивано-Франковска област укључујући и арсенал ускладиштен у планинском подручју, који је изграђен још у доба Совјетског Савеза за складиштење блаистичких ракета и специјалне муниције.

Складиште се налазило на дубини од 10 м и било је предвиђено да може да издржи нукеларни удар, али судећи по уништењу објекта то и није било тако како се мислило. Тад је и овај циљ био уништен са даљине веће од 1.000 км.

ПУТ СПАСА ЈЕ ПУТ СМРТИ: Овако изгледају излази из Бахмута (ВИДЕО)

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји