Најновије

''Невидљиви ловац којег виде и Срби, а камоли Руси, кошта 200 милиона и неко га сруши за седам дана''

Затишје у хрватском државном врху трајало је тек толико колико је председник Зоран Милановић боравио у посети Јужној Америци, а првом приликом по повратку коментарисао је одбијање сабора да потврди владину одлуку о обуци украјинских војника у Хрватској и јасно поручио да је сукоб у Украјини "руско-амерички рат", а премијеру Андреју Пленковићу да, ако има морала, оде у Украјину да се бори.

Зоран Милановић (Фото: Председништво Хрватске)

Милановић, који учествује на обележавању 31. годишњице Хрватске војне школе "Др. Фрањо Туђман" поручио је да Пленковићева влада, како је казао, има континуитет разарања Устава Хрватске.

Он је поновио да је министар спољних послова Гордан Грлић Радман у Бриселу прихватио обавезу "из сржи националне сигурности и одбране без сагласности председника Хрватске, што је противно Уставу".

За Пленковића је рекао да је, како је навео, "маниром социопате са моралном уценом" парламенту гурнуо да одлучи о хрватској војној помоћи Украјини.

На ранију изјаву Пленковића да је он победник, Милановић је упитао "да ли смо у кладионици".

"Неки људи то раде ради своје стражњице", рекао је хрватски председник о Пленковићевој иницијативи да се изгласа војна помоћ Украјини.

За премијера је рекао да је аморалан и поручио му да оде у Украјину да се бори.

"Ко нас прати, брацо? Гледамо и ми тебе, твој идеолошки пут. Ти нам стално набијаш моралне уцене. А сам немаш морала, потпуно си аморалан. Иди у Украјину па се бори", поручио је Милановић Пленковићу, пренео је хрватски портал Индеx.

Упитао је и шта Хрватска има од оружја.

"Колико Хрватска има противоклопних ракета? Колико их има? Ајмо Бане, пре него што те затворе", рекао је Милановић прозивајући министра одбране Мариа Баножића.

Рекао је да неће нападати и критиковати оне који су гласали за владин предлог о обуци украјинских војника у Хрватској, али ће их, казао је, позвати на размишљање о томе шта су тиме направили.

Велики комбинатор (Пленковић) је рекао ми вас гледамо. Стварно? И ми вас и наш поглед је бистрији. Каква је то порука? Што то значи? Има ли неко одговор? Ко нас гледа? Удба из које је потекао? Друго, ко нас то гледа ХДЗ? ХДЗ то уопште не занима, њих занима у се на се и пода се. Гледају нас Пленковићеве газде из Брисела, најнеталентованија генерација политичара у старијој историји. Људи који апсолутно нису свесни последица оног што раде и оног што се раније догађало. За мене је процена опортунистичког националног интереса Хрватске најважнија, рекао је Милановић.

Најавио је да ће након Нове године више говорити о проблему наоружања Хрватске и додао да је то његова уставна дужност.

"Ћутао сам месецима, писао сам тајно премијеру јер сам сматрао да то не треба да излази у јавност, али сада када видим да о таквим стварима из своје перспективе говоре Немци, Французи, онда ћемо и ми говорити шта Хрватска има од оружја, какво је стање на хрватских складиштима?, рекао је Милановић.

Упитао је ко је крив за грозно стање материјално-техничке опремљености хрватске војске и додао: "Имамо Американце који ће нас бранити као што бране Украјинце, то сјајно изгледа.

Поручио је да је за такво стање неко кривично одговоран.

На питање да ли је Хрватска требало да остане једна од пет земаља које неће учествовати о Мисији ЕУ о војној помоћи Украјини, Милановић је потврдио.

Апсолутно треба. Међу једном ако треба. То је наш интерес.

Обуку украјинске војске је назвао фарсом и упитао чему их може обучити Хрватска, када их америчка војска, како је казао, не може више обучити него што јесте.

"То је тренутно најбоља војска на свету, тотално мобилизована и неће имати опреме јер се више не може произвести колико се троши. То је украјинска војска. Скупите енглеску, француски, британску војску за ову врсту рата, па они могу у сафари да иду. Нема војске. Сви ти борбени системи нису безвредни, али су углавном безвредни јер не постижу жељене ефекте. Невидљиви ловац којег виде и Срби, а камоли Руси, кошта 200 милиона долара. Од тога произвођачи зараде 150 милиона и то неко сруши у седам дана", рекао је Милановић и додао:

"Цела концепција рата запада је балетантска заправо. Или идем у ратове избора, нападам пуно слабијег од себе и попијем му сву крв, уништим му државу и онда се повучем. Или имамо ратове избора који су неизбежни. Ово је Путинов рат избора, и ово је амерички рат. Ово је руско-амерички рат, пренела је загребачка Н1 тв.

Зашто Руси не нападају када је Зеленски на првој линији фронта, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube