Најновије

АУСТРАЛИЈА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА КИНОМ: Увек уз Америку

Више војних аналитичара у Аустралији је позвало владу те земље да купи најновије америчке бомбардере Б 21. Тај авион је добио званични назив „рајдер”, који означава „нападача у дубини непријатељске територије”. Назив не треба да чуди јер је Б 21 „невидљиви” авион, који непримећено треба да се пробије кроз непријатељску против-ваздушну одбрану.

Аустралијска војска (Фото: Министарство одбране Аустралије)

Како је Б21 јавности представљен почетком овог месеца,  већина информација о њему и даље тајна. Али, познато је да његов долет износи 9,600 километара и да може да носи терет – бојеви комплет, од десет тона.

Цена једног авиона износи приближно 700 милиона долара а за једну ескадрилу од 12 летелица треба издвојити од 25 до 28 милијарди долара.  Иначе. Тај авион код Американаца треба да пензионише остарелу флоту бомбардера Б 52 и Б 1.

Аустралија је изолован континент и поставља се логично питање шта ће тој земљи „невидљиви” авион. Сигурно га неће користити против војних ефектива Папуа Нове Гвинеје, где се верује да нека племена још примењују канибализам.

Одговор на то дали су споменути војни аналитичари, који владу у Канбери убеђују да авионе купи због могућности које та летелица нуди у случају рата са Кином. Да, добро сте прочитали, Кином.

У разради сценарија о могућем сукобу, они иду тако далеко да су израчунали да је бомбардер Б 21 кориснији него шест авиона Ф 35. Он, као и  Б 21, има „невидљива” својства због чега их радари теже уочавају. Али, „рајдер” има знатно већи домет што значи да би до могућих циљева у Кини могао да стигне и околним путем. Рецимо, преко Хималаја.

Аустралија управо ради и на јачању своје морнарице. У току је избор између америчким и британских подморница, које ће имати нуклеарни погон. Планирана је набавка осам до десет подморница, од којих би две требало да стигну из иностранства док би остале биле произведене у Аустралији. Ако победе Американци, то ће бити подморнице класе „Вирџинија”, које у односу на британске такмаце, имају предност у виду могућности да крстареће ракете испаљују вертикално.

Подморницу класе „Вирџинија”, званичне ознаке ССН-774 производи Џенерал дајнемикс илектрик. Она може да оперише на отвореном океану али и у приобалним водама. Носи 40 крстарећих ракета, дугачка је 115 метара, и рони до дубине од 490 метара. Посаду чини 120 морнара и 14 официра.  Једна подморница кошта 2,6 милијарди долара а годишњи трошкови одржавања износе 50 милиона долара по пловној јединици.

Аустралија је поуздан партнер и савезник Америке. Учествовала је у рату у Кореји, Вијетнаму и Авганистану. У нападу на Ирак 2003. године Аустралија се придружила  Американцима да би, како је откривено у званичним документима, „ојачала савезништво” са Вашингтоном.

Из свега наведеног, ако Америка уђе у сукоб са Кином, Аустралија ће бити уз њу. Мада,  геостратешки положај Аустралије је све неповољнији. Главни изазов је Кина на северу док се на западу рађа још једна сила – Индија.

Нови Бајденов гаф погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube