Најновије

''БОРЕЈ'', ''УДАВ'' И ''БЕЛИ ЛАБУДОВИ'': Какво ће оружје Русија добити у 2023. години? (ВИДЕО)

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је током конференцијског позива у јануару изјавио да је потребно стално анализирати искуство руске војске у Сирији и Украјини и на основу тога планирати набавку војне опреме.

Авангард (Фото: Министарство одбране Русије)

Руска војска ће 2023. године добити нове стратешке носаче ракета, лансере са интерконтиненталним балистичким ракетама и ново пешадијско наоружање.

Носач ракета Ту-160М (Бели лабуд)

Ове године далекометна авијација Ваздушно-космичких снага Русијеће добити три бомбардера Ту-160М. У јануару прошле године полетео је први стратешки ракетоносац Ту-160М изграђен у Русији од нуле, а у децембру је завршен програм фабричких испитивања на авиону. У истом месецу полетео је следећи Бели лабуд након модернизације. Ростех је саопштио да су модернизовани бомбардер Ту-160М и први авион произведен у оквиру програма за репродукцију носача ракета пребачени на станицу за тестирање лета.

Модернизовани авион је добио нову авионику, као и моторе НК-32-02. Основна верзија авиона са четири мотора и променљивим крилом може да носи до 45 тона терета, укључујући ракете Х-101 и Х-555. Ту-160 развија максималну брзину до 2230 километара на сат.

Нови '’Бореј-А'’

Крајем децембра поринута је нуклеарна подморничка крстарица „Император Александар III“ пројекта 955А „Бореј-А“. Ovaj nосач ракета постао је седма подморница пројекта 955 и четврта изграђена према модернизованом пројекту 955А. Главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Николај Евменов рекао је да ће Ратна морнарица 2023. године добити нуклеарну подморницу „Император Александар III“.

„Император Александар III“ може да носи 16 балистичких пројектила на чврсто гориво Булава. Ове интерконтиненталне балистичке ракете могу маневрисати у горњој фази, смањујући вероватноћу да их пресретну системи противракетне одбране. Ова нуклеарна подморница је добила и шест торпедних топова калибра 533 мм. Подморнице пројекта 955 и 955А развили су стручњаци из Централног пројектантског бироа Рубин за поморско инжењерство.

Јарс

Стратешке ракетне снаге ће 2023. године добити 22 лансера са интерконтиненталним балистичким ракетама, укључујући ракете Јарс. У децембру је командант Стратешких ракетних снага, генерал-пуковник Сергеј Каракајев, рекао да ће преопремање мобилних копнених ракетних система Јарс бити завршено 2023. године постављањем на борбено дежурство новог ракетног пука формације Бологовски. .

Стратешки ракетни систем РС-24 Јарс са интерконтиненталним балистичким ракетама на чврсто гориво је модификација комплекса Топољ-М. Ракетни комплекс домета до 12 хиљада километара добио је нова средства за превазилажење противракетне одбране. „Јарс“ се сматра најмасовнијим ракетним системом Стратешких ракетних снага. Његова мобилна верзија може да удари са било ког места дуж руте патроле.

Хиперсонични '’Авангард'’

И ове године Русија ће добити лансере са интерконтиненталним балистичким ракетама комплекса Авангард, опремљене хиперсоничним бојевим главама. Они могу маневрисати и кретати се великом брзином, савладавајући систем противракетне одбране. Чланак у јапанском часопису Шукан Гендај сугерише да је правовремено пресретање Вангарде немогуће.

Брзина планских блокова „Авангард” је око 7,5 километара у секунди. Због тога је готово немогуће победити га противракетним одбрамбеним системима. У децембру је други пук Авангарда ступио на борбено дежурство у Оренбуршки ракетни дивизион Ракетних стратешких снага.

Сармат

Стратешке ракетне снаге ће 2023. године добити лансере са интерконтиненталним балистичким ракетама РС-28 Сармат. Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је почетак рада на размештању ових система на проширеном састанку одбора Министарства одбране.

Комплекс РС-28 Сармат развијен је као замена за совјетски комплекс Р-36М2 Воевода. Нову ракету одликује скраћени активни део путање. Опрема ракете Сармат укључује неколико десетина врста носивости, што јој омогућава да погађа мете готово било где на Земљи. Ова ракета може да носи хиперсоничне блокове.

Ка-52М

Почетком јануара, извор ТАСС-а је рекао да су унапређени извиђачки и јуришни хеликоптери Ка-52М ушли у службу руске војске. Војсци је предато десетак возила, чије ће испоруке бити настављене током целе године. Касније се сазнало да су Ваздушно-космичке снаге Русије користиле Ка-52М током специјалне операције у Украјини. Хеликоптери су опремљени ракетама високе прецизности „Изделие 305“.

Надограђена верзија Ка-52 разликује се од основног модела новим системима на возилу. Хеликоптер је добио систем за праћење стања конструкције и нови нишански систем, који омогућава да се повећа домет откривања и препознавања циљева ноћу. Такође се верује да је Ка-52М био опремљен композитним лопатицама са грејним елементом и побољшаним ваздушним одбрамбеним системом који штити летелицу од преносивих ПВО система.

Удав

Ове године, Ижевска машинска фабрика ће почети масовну производњу најновијих пиштоља 6П72 Удав. И ове године почеће испоруке Оружаним снагама Русије „удаве“ у новој конфигурацији са пригушивачем. Од 2020. године руска војска је добила три пилотске серије пиштоља.

Овај пиштољ калибра 9 к 21 мм развили су стручњаци из Централног истраживачког института за прецизно инжењерство. Удав је добио нови дизајнерски магазин капацитета 18 метака, који омогућава да се визуелно или тактилно одреди колико је муниције остало у њему. "Удав" може да користи муницију повећане пенетрације, што омогућава да се пробију панцири друге класе.

Модернизовани АК-12

У лето 2022. године постало је познато да је јуришна пушка АК-12 побољшана на основу искуства стеченог током специјалне операције у Украјини. Представницима Министарства одбране приказан је прототип митраљеза. Према речима Алана Лушњикова, председника концерна Калашњиков, производња јуришне пушке почеће 2023. године.

Снимак заузимања зграда у Бахмуту погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји