Најновије

ОВА ТРИ РУСКА ВОЈНА ХЕЛИКОПТЕРА СУ НАЈОПАСНИЈИ НА СВЕТУ: Амерички стручњаци саставили топ листу

Амерички војни стручњаци сврстали су руске Ка-52, Ми-28НМ и Ми-24 међу првих пет борбених хеликоптера на свету, пише часопис Military Watch.

Хеликоптери (Фото: РИА Новости)

Говорећи о карактеристикама извиђачког и јуришног хеликоптера нове генерације Ка-52, стручњаци су истакли да га коаксијални систем Алигатор чини ефикаснијим од страних конкурената.

Захваљујући њему било је могуће осигурати тишину и компактност летелице, као и повећати носивост, пишу аутори чланка.

По њиховом мишљењу, тешко наоружање хеликоптера има посебну вредност.

"Ка-52 може носити оружје нетипично за јуришни хеликоптер, укључујући крстареће ракете Х-31, као и ракете Атака и Вихор које могу пробити оклоп до 950, односно 1000 милиметара", нагласили су аналитичари.

Они су приметили да је Русија једина земља која производи више од једне врсте висококвалитетних тешких јуришних хеликоптера, међу којима је и Ми-28Н "Ноћни ловац".

Напомиње се да овај хеликоптер може носити до 16 противтенковских пројектила или осамдесет 80-милиметарских невођених пројектила, пружајући огромну ватрену моћ против непријатељских оклопних возила и пешадије.

По својим летним карактеристикама, ватреној моћи и лакоћи одржавања, Ми-28 значајно надмашује америчког конкурента Апача и познат је по способности да лети уназад, закључили су стручњаци.

Осим тога, касније је створена побољшана верзија Ми-28НМ, способна да носи ракете ваздух-ваздух са инфрацрвеним навођењем Р-74М, што му даје велику предност у биткама против непријатељских хеликоптера.

У топ листи се налази и најстрашнији јуришни хеликоптер из доба хладног рата - Ми -24, који се, према аналитичарима, и даље сматра једним од најбољих те врсте.

"Надограђена верзија Ми-24П-1М може се похвалити АЕСА радаром, новим модуларним директним инфрацрвеним системом противмера, аутопилотом, побољшаним напајањем и станицом за навигацију и навођење ОПС-24Н-1Л", написали су аутори материјала .

Такође су нагласили да летне карактеристике Ми-24 омогућавају да маневрише веома близу земље заједно са пешадијским и оклопним возилима и гранатира урбана подручја готово на нивоу улице.

У првих пет такође су били амерички AH-64Е Апач и кинески Z-10М.

Какав задатак је ЦИА добила за Авганистан, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји