Најновије

РАКЕТНО БРАТСТВО СРПСКЕ И БУГАРСКЕ ВОЈСКЕ: Неве, кубови и мигови распарали облаке

Мете у ваздушном простору погађане системима „нева” и „куб” као и од стране пилота „мигова 29”.

Нева (Фото: Министарство одбране Србије)

Потмули прасак који се чује при покретању ракетног мотора, облак прашине око лансирног оруђа из којег огромном брзином излеће пројектил, кривудајући небом, остављајући иза себе беличасти траг, непогрешиво погађа мету која светлуца километрима далеко. Овако је јуче, по променљиво облачном и ветровитом времену, на полигону „Шабла” на бугарској обали Црног мора, у широј околини Варне, изгледало бојево гађање ракетних јединица Војске Србије и Бугарске армије. 

И пилоти наших „мигова 29” извели су гађање ракетама ваздух–ваздух Р-60 и Р-73, али њихово дејство није могло да се види због облачног времена и велике удаљености на којој је оно реализовано, али је зато спикер преко разгласа, попут утакмице, преносио шта се догађа у ваздушном простору. Све у свему и они су погодили циљеве. На овој српско-бугарској вежби ангажована су 1.252 војника, од којих је 115 из Србије.
Припадници 250. бригаде за противваздухопловна дејства Војске Србије су ракетним системима „нева” и „куб” погађали циљеве, падобранске и радио-навођене мете, на даљинама од око 12 и висинама до пет километара. Посебно атрактиван је био тренутак када су готово истовремено лансиране две ракете.

Бугарска војска гађала је и ракетним системима „оса”, препознатљивим по специфичном возилу шестоточкашу, високом због радара који се окреће на  његовом врху, због чега подсећа на некакав брод који „плови” копном тражећи „непријатеља” у ваздуху.

Провери обучености ракеташа и пилота присуствовали су начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић, а наше војнике обишао је и Жељко Јовић, амбасадор Србије у Бугарској.

– Честитам вам на постигнутим резултатима. Спремамо се две године да би овде показали шта знамо – рекао је генерал Мојсиловић постројеним припадницима Војске Србије који сваке друге године долазе на „Шаблу”.

Начелник Генералштаба је по извршеном гађању захвалио бугарском начелнику одбране адмиралу Емилу Ефтимову, који му је био домаћин током ове посете, као и Бугарској армији и Министарству одбране ове суседне земље. Генерал Мојсиловић је посебно признање одао техничким службама захваљујући чијем труду је гађање прошло како је и планирано.

Иначе, ракеташи су данима на самом полигону, а пилоти и авиони налазе се на бугарском војном аеродрому „Граф Игнатијево” код Пловдива одакле су полетали на извршење задатака изнад Црног мора у рејону Шабле.

Ово је заправо наставак вежбе започете у јуну и прекинуте након погибије бугарског пилота. Наиме, припадници наше војске и тада су били на овом полигону када је, током ноћног гађања ракетама „ваздух–ваздух” са „мига 29”, дошло до трагедије – ова летелица једноставно се срушила у Црно море. Министарство одбране ове суседне земље тада је одлучило да прекине вежбу, уследила је потрага за телом пилота и остацима авиона а ракеташи су се вратили у своје матичне касарне. Како смо незванично сазнали, узрок удеса још није утврђен. Три месеца касније, опет су се окупили у Шабли и реализовали гађање циљева у ваздуху.

Овакве вежбе су од изузетног значаја за Војску Србије јер у нашој земљи не постоји адекватан ненасељени простор на коме би се могла извести ракетна гађања ракетама земља–ваздух средњег домета, као ни ракетама ваздух–ваздух ловачке авијације. Заправо, од времена НАТО агресије, у којој су управо ракетне јединице противваздухопловне одбране имале велику улогу у одбрани земље, све до 2010. године гађања као врхунца обуке није ни било. Тада је први пут одржана вежба у Шабли, а ова сада је шеста по реду и та чињеница довољно говори о пријатељском односу Бугарске према Србији.

У време СФРЈ ракетна гађања обављана су над Јадранским морем код Пуле, а касније док је постојала СРЈ за ту намену је употребљаван полигон на полуострву Луштица. Наши ракеташи су обављали и гађања у Русији, односно раније у СССР-у.
Војска Србије набавила је нова средства противвазухопловне одбране – руске артиљеријско-ракетне системе „панцир С-1”, очекује се испорука француских ракета „мистрал”, а незванично се најављује и куповина система великог домета. Тако да је извесно да је пред нашим војницима сложена обука чији ће врхунац опет бити – гађање циљева у ваздушном простору.

Како је армија ДНР дроном напала Њујорк, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји