Најновије

УКРАЈИНА ДОБИЈА ОДЛИЧНЕ ПВО СИСТЕМЕ: Ово је већ озбиљна провокација за Москву

У Представничком дому Конгреса САД поднесен амандман на закон којим се траже већа средства за одбрамбени сектор Украјине. Залихе могу укључивати и ПВО систем Гвоздена купола.

Гвоздена купола (Фото: Јутјуб)

Информација се појавила у америчким медијима, а Администрација председника Украјине Владимира Зеленског већ се хвали првим резултатима посете шефа државе Сједињеним Државама.

Предлог закона о одбрамбеној политици Одбора за оружане снаге Представничког дома 2022. финансијске године укључује амандман који захтева да Пентагон поднесе извештај Конгресу у коме се наводе могућности потенцијалне продаје или преноса "постојећих система" у Украјину који се вероватно неће ускоро применити, пише Политико.

Украјински амандман противваздушне одбране представио је конгресмен Скот Френклин, а подржале су га обе партије.

Истовремено, напомиње се да би Русија такву војну помоћ Украјини могла доживети као провокацију.

"Русија се дуго жалила на амерички систем противракетне одбране у Румунији, тврдећи да би се могао користити у офанзивне сврхе, али САД и НАТО су негирали ову оптужбу", каже се у чланку.

Појашњено је да верзија закона о одбрани за фискалну годину 2020. не дефинише никакав посебан систем наоружања који би требало пренети у Украјину. Али један званичник Конгреса рекао је да језик о преношењу постојећих система говори много, а две армијске батерије Гвоздене куполе су главни кандидати јер постоји мало таквих система у војсци који би могли да "неутралишу претњу са којом се Украјина суочава од Русије".

Чланак подсјећа да је раније министар одбране Украјине Андреј Таран рекао да би желео део средстава за одбрану дан потроши на нове системе ПВО, указујући да би то могла бити и Гвоздена купола. Према писању листа Политико, поруке су се чуле у Вашингтону и чланови Конгреса су то примили на знање.

Међутим, највероватније, ово није главни разлог. Према наводима листа, чињеница је да америчка војска још увек није смислила како да управља са два система Гвоздена купола које је Конгрес купио 2019.

Конкретно, војска има проблема са интеграцијом таквог система противракетне одбране, јер није пројектован за рад у оквиру новог система командовања и управљања.

Због тога су две батерије „Гвоздене куполе“ главни кандидати за премештај у Украјину, рекао је за лист исти члан америчког Конгреса.

Михаил Кофман, директор руског истраживачког програма у корпорацији ЦНА, рекао је америчком издању о тактичкој ефикасности Гвоздене куполе за Украјину.

„Са тактичке тачке гледишта, он неће бити ефикасан из непосредне близине или на линији додира, јер ће овај систем врло брзо срушити руски ракетни системи са више лансирања.

Али може пресрести ракете већег домета, што ће омогућити батеријама да одбране критичан објекат или командни центар у источној Украјини “, објаснио је Кофман.

Закон у Представничком дому већ позива на војну помоћ Украјини у износу од 275 милиона долара чак и пре новог преноса система противракетне одбране, али трансфер неће резултирати значајним повећањем укупног износа јер је Гвоздена купола већ плаћена.

Политико подсећа да је Бајденова администрација развила нови пакет војне помоћи у износу од 100 милиона долара за Украјину, само је примена овог плана обустављена након што су се руске трупе повукле са границе са Украјином у пролеће после низа вежби.

Пакет је укључивао системе противваздушне одбране кратког домета, пешадијско и противтенковско наоружање, означавајући одмак од несмртоносног наоружања које је Бајденова администрација ове године доставила у два одвојена пакета, један најављен у марту, а други у јуну.

Информације о могућим испорукама израелског система ПВО из САД објављене су на званичном сајту председника Украјине. Међутим, постоји један детаљ: украјински лидер се не позива на своје податке, већ на објављивање истог Политика.

„Захваљујући споразумима постигнутим током посете председника Владимира Зеленског Сједињеним Америчким Државама, Украјина може добити нове системе противваздушне и противракетне одбране, посебно систем Гвоздена купола. Одговарајући амандман на нацрт буџета за одбрану за 2022. увео је конгресмен Скот френклин, а он је добио двостраначку подршку у америчком Конгресу, наводи Политикоо", наводи се у саопштењу на сајту председника Украјине.

Ради солидности, прес служба Зеленског је додала информације о систему, које, према претпоставкама америчких медија, могу пружити Украјини.

„Систем Гвоздена купола, који је створила израелска одбрамбена компанија Rafael у партнерству са компанијом Raytheon, испоставио се као једно од најефикаснијих средстава за уништавање пројектила кратког домета. Преманаводима војске, систем Гвоздена купола оборио је око 90% пројектила испаљених на Израел у последњих неколико година“, напомиње Канцеларија украјинског председника.

О религији у Новом светском поретку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји