Најновије

ОД ”ТОПОЉА” ДО ”САРМАТА”: Роскосмос први пут представио свој војни програм (ВИДЕО)

Руска државна корпорација Роскосмос објавила је уочи Дана Победе – 9. маја видео-клип у којем први пут отворено приказује свој одбрамбени програм, који обухвата производњу инеркотиненталних ракета и ракетних система, попут „Сармата“, „Топоља“ и „Искандера“.

Фото: РИА

Роскосмос је познат по лансирању ракета-носача „Сојуз“ и Међународној свемирској станици, али се, историјски гледано, прво у Совјетском Савезу, а потом у Руској Федерацији, цивилни сегмент ракетно-космичког сектора Роскосмоса развијао у чврстој вези с војним.

Прва успешно тестирана међуконтинентална балистичка ракета на свету Р-7, чувена „седмица“, постала је основа и за прву ракету-носач која је отворила пут човечанства ка космичкој ери – управо на њој су у свемир били лансирани први сателит и први свемирски брод с посадом.

Р-7 до данас представља основу за ракете-носаче „Сојуз“, наравно, у модернизованом виду. Сва лансирања с посадом изводе се управо на разним модификацијама „Сојуза“.

Двоипоминутни видео-снимак Роскосмоса, који је представљен уочи Дана Победе, наглашава везу цивилног и одбрамбеног сектора компаније.

У првом делу видео-клипа представљен је цивилни блок: кроз лансирање руских и иностраних сателита у орбиту, космонаутику, космички туризам, изградњу и коришћење Међународне свемирске станице, развијање и лансирање међупланетарних станица, услуге за даљинско сондирање Земље и диверсификацију производње.

Други, војни блок је представљен производњом интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ-М“, „Јарс“ и напредног „Сармата“, балистичких ракета за подморнице „Булава“ и „Сињева“, хиперсоничног ракетног комплекса „Кинжал“, ракетних комплекса „Искандер“, комуникационих војних система, система за навигацију и извиђање, као и бродских лансирних уређаја.

„За овакав Роскосмос још нисте знали. Срећан Дан победе!“, наводи се на крају видео-записа.

Везу с празником наглашавају кадрови космонаута који је раширио Заставу Победе током изласка у отворени космос на Међународној свемирској станици.

Хрватски држављанин Вјекослав Пребег претходно је "Раша тудеј" открио да се придружио украјинској војсци 2020. године "како би на тај начин добио држављанство". Снимак његовог разговора са Русима погледајте ОВДЕ.

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји