Најновије

ИРАН ПРОТИВ ИЗРАЕЛА: Дронови, шпијуни и танкери

Иран је обзнанио постојање подземне базе за дронове, свега неколико дана пошто је научник убијен у експлозији, за сада, неидентификоване беспилотне летелице у бази Парчин код Техерана. Иран преусмерио два грчка танкера у своју војну базу, након што је Атина под америчким притиском истоварила нафту из иранског брода. Израелски премијер Нафтали Бенет објавио крај "некажњивости" Ирана. Техеран ухапсио наводне агенте Мосада.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Заплена иранског танкера у грчким водама и експлозија самоубилачког дрона у истраживачком центру Перчин код Техерана, те телефонски позив америчких дипломата властима у Атини покренуо је, током протекле седмице, серију догађаја које су се одмах претвориле у дипломатске инциденте и отворено звецкање оружјем између Ирана и Израела.

Шпијунски трилер, како је први у серији догађаја назвао атински Катимерини, почео је средином априла, када су грчке власти "заплениле" танкер који је превозио око 100.000 тона иранске нафте, сматрајући да товар припада једној од руских банака санкционисаних због рата у Украјини.

Даљом провером установљено је, међутим, да је танкер у међувремену променио власника, те да је у тренутку заплане припадао руској компанији "Трансморфлот", која се не налази на црној листи ЕУ или САД.

Брод са иранском нафтом испловио је, према документацији, из турске лике Мармарис 14. маја наводно чекајући купца за тачно 108.000 тона нафте.

Иако власници нису били на листи непожељних компанија, брод на којем се налазила иранска нафта "Пегаз" или "Лала" се налазио на америчкој црној листи још од средине 2021. године, па су Американци затражили да се терет заплени, наводећи да ће приход бити употребљен за финансирање активности теористичких група.

Захвет за заплену одобрио је суд у Халкиди после преписке са Федералним истражним бироом, америчким тужилатвом и министарством за унутрашњу безбедност САД, пише Катимерини, наводећи да су се Грци бунили због "небезбедних услова" у којима је нафта претоварена у два танкера које су, у међувремену, изнајмили Американци.

Одговор Техерана

Иранска Револуционарна гарда је реаговала муњевито па је свега неколико дана пошто је из "Пегаза" истоварена нафта, запленила два грчка танкера недалеко од територијалних вода те државе.

На бродове "Прудент вориор" и "Делта посејдон" искрцали су се наоружани ирански гардисти, одузели посади мобилне телефоне и танкере преусмерили ка луци Бандар Абас. На бродовима се налазило 46 чланова посаде, од којих су деветорица Грци. Иранске власти су посадама навеле да се ради о инспекцији докумената и бродова.

Министарства иностраних послова две земље размениле су протестне ноте, а медији су избројали да се у Перзијском заливу налази још 17 грчких бродова.

Даљински управљани рат Израела и Ирана

Рат беспилотним летелицама, који већ годинама воде Иран и Израел, настављен је у среду после подне пошто је у војном комплексу Парчин код Техерана експлодирао самоубилачки дрон и том приликом "убио младог научника и ранио још једну особу".

Иако су ирански медији непосредно после експлозије догађај описивали као несрећу, смрт младог стручњака за развој дронова убрзо је предефинисана у инцидент, за који до сада нико није преузео одговорност.

Израелци су одбили да коментаришу овај догађај, али је неименовани амерички званичник потврдио Њујорк тајмсу да је база Парчин била мета напада самоубилачких дронова.

Свега неколико дана раније, у Техерану је убијен пуковник Револуционарне гарде, а амерички медији су објавили да су Израелци потврдили да су организовали ово убиство како би упозорили Иран да се мане планирања напада на израелске држављане у иностранству.

Напад израелских дронова уследио је после серије напада иранских дронова на израелске и америчке базе у Сирији, али и на територији Израела.

Свега два дана после напада на развојни центар код Техерана, иранске власти обзнаниле су постојање подземне базе за беспилотне летелице до које су новинари стигли хеликоптерима и уведени тек пошто су им преко очију стављени повези.

Приказани су дронови "абабил 5" наоружани иранским копијама пројектила "хелфајер",

"Нема дилеме да да је иранска војска најмоћнија у региону. Ненадмашни смо су модернизацији дронова", рекао је командант иранске војске, генерал Абдолрахим Мосави.

Подземни комплекс, судећи према снимцима, састоји се од неколико стотина метара тунела у којима се налазе дестине различитих типова дронова произведених у Ирану.

Дан пошто се појавио снимак нове иранске базе, премијер Израела Нафтали Бенет је упозорио да напади Техерани и његових савезника "неће проћи некажњено".

"Деценијама, Иран је проводио терористичку кампању против Израела преко својих савезника, изасланика, али је глава те хоботнице, односно Техеран, уживао имунитет. То време је завршено", рекао је израелски премијер.

Готово истовремено, иранске власти су саопштиле да су због убиства пуковника Револуционарне гарде похапшени припадници мреже израелских агената.

О дешавањима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји